14.3 C
Soroca
joi, octombrie 6, 2022

Primăria Soroca a decis anterior mutarea monumentului și osemintelor ostașilor din Piața „Libertății” / VIDEO

În ultimele decenii s-a discutat de mai multe ori despre mutarea monumentului și osemintelor ostașilor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial din Piața „Libertății” la cimitir, căci nu este creștinește să se danseze pe mormântul acestora și în preajmă, în cadrul diverselor evenimente culturale care se organizează în centrul municipiului Soroca. Mai ales că la mijlocul deceniului trecut a fost creat un monument în memoria victimelor acestei conflagrații mondiale în cadrul Complexului Memorial. Primăria Soroca chiar a decis în 1994 să mute monumentul și osemintele ostașilor din Piața „Libertății”, dar hotărârea a rămas ne executată.

Informația ne-a fost confirmată de Iurie Tănase, vicepreședintele raionului Soroca, fost secretar al primăriei în anii ’90.

Și într-adevăr, la Serviciul de Arhivă Soroca se găsește decizia primăriei de a muta monumentul și osemintelor ostașilor din Piața „Libertății” în Parcul „Mihai Eminescu”. Documentul este datat cu 28 aprilie 1994.

Cât privește decizia de reconstrucție a pieței, iată cum a fost luată.

La 1 martie 2022, primăria municipiului Soroca invita cetățenii să participe la consultările publice online referitor la reconstrucția Pieței Libertății. „Observatorul de Nord” a creat atunci un sondaj în care întrebam sorocenii ce cred că ar fi bine să facă primăria Soroca cu mormântul ostașilor decedați în 1944, aflat în Piața Libertății? Pentru reînhumarea rămășițelor ostașilor în cimitir au votat 54 la sută din respondenți, 14 la sută au zis ca să-l lase în Piața Libertății (dar să îngrădească monumentul cu un mic gard decorativ). Pentru ca primăria să realizeze planul propus au votat — 32%. Menționăm că în total au participat doar 63 de persoane.

Tradițional, audierile publice au loc aproape fără public din partea societății civile. Cu toate că cetățenii sunt invitați să participe, la ele este prezentă conducerea primăriei și reprezentanții unor instituții subordonate administrației locale. Nici în acest caz nu a fost o excepție.

Ulterior primăria Soroca a anunțat la 20 iulie 2022 Achiziția lucrărilor de reconstrucţie a Pieţei Libertăţii în valoare de 667 mii, 549 lei. A fost depusă oferta de SRL „ACȚIUNE-M” cu suma de 733 mii, 301 lei, după care primăria a anunțat costul proiectului – 880 mii de lei.

Vadim Șterbate
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Latest Articles