De ce femeilor le este interzis să meargă pe Muntele Athos: „Pentru că au nevoie, călugării, de linişte şi rugăciune”

0
283

Muntele Athos, o enclavă spirituală situată pe peninsulă Halkidiki din nordul Greciei, se distinge în lumea ortodoxă prin dedicarea sa exclusivă vieții monahale masculine. Acest teritoriu sacru, acoperind 360 km pătrați și găzduind 20 de mânăstiri ortodoxe, reprezintă un loc de refugiu și rugăciune pentru peste 1.500 de monahi. Statul monastic, cu autonomie administrativă și capitala la Karyes, impune o regulă veche de secole: interdicția accesului pentru femei, o tradiție ce își are rădăcinile într-o legendă despre Fecioara Maria.

Legenda fondatoare: Protecția divină a Fecioarei Maria

Conform tradiției, Muntele Athos a fost consacrat drept „Grădina Maicii Domnului” chiar de Fecioara Maria, care, împreună cu Sfântul Ioan, ar fi ajuns aici într-o călătorie spre Cipru. Impresionată de frumusețea locului, Maria a cerut ca acesta să-i fie oferit ca un sanctuar al păcii și mântuirii. Un decret ceresc a confirmat dorința ei, iar de atunci, prezența feminină pe munte a fost strict interzisă, o regulă pecetluită de împărații bizantini prin actul cunoscut sub numele de Avaton.

Pusnic Muntele Athos

O tradiție controversată: Excluderea femeilor de pe Muntele Athos

Interdicția impusă femeilor de a păși pe Muntele Athos a fost adesea subiect de dezbatere și controversă. Părintele Pahomie, de la Mănăstirea Vatoped, explică că restricția are la bază motive ascetice și duhovnicești, menite să păstreze liniștea și concentrarea monahală.

Femeilor nu li se face o nedreptate pentru că în primul rând în Sfântul Munte este cinstită o femeie, este cinstită Maica Domnului. Însăşi Maica Domnului a ales locul acesta pentru a fi un partenon bărbătesc, a fi un loc rezervat numai monahilor, pentru că au nevoie, călugării, de linişte şi rugăciune. Criteriile sunt pur ascetice, pur duhovniceşti. S-ar pierde liniştea acestui loc dacă ar veni foarte mulţi turişti. De aceea nici nu sunt numiţi turişti cei ce vin aici, ci închinători, pelerini, explică părintele Pahomie.

În ciuda acestei interdicții, femeile sunt pomenite în rugăciunile călugărilor, care se roagă pentru ele în bisericile de pe munte, arătând că respectul și onoarea acordate Fecioarei Maria se extind asupra tuturor femeilor.

Deși regula este strictă, au existat excepții rare de-a lungul timpului, acordate unor familii regale sau, în secolul al XIX-lea, soției țarului Nicolae I al Rusiei.Dakrya Makarios - Muntele Athos

Istoria și isolarea: viața pe Muntele Athos

Tradiția monahală pe Athos datează din secolul al IV-lea, când primii pustnici au căutat izolarea completă pentru a se dedica vieții spirituale. Accesul pe munte este posibil doar pe mare, iar ziua liturgică athonită urmează calendarul iulian și ora bizantină, marcând un ritm de viață profund ancorat în tradiție. Pelerinii care vizitează Athosul sunt considerați închinători, nu turiști, subliniind caracterul sacru al călătoriei lor.

Comori artistice și religioase:

Mănăstirile de pe Muntele Athos găzduiesc o colecție impresionantă de comori artistice și religioase, incluzând:

 • Icoane: Mănăstirile Athosului sunt renumite pentru icoanele lor făcătoare de minuni, considerate a fi pline de har divin. Unele dintre cele mai faimoase icoane includ „Portărița” de la Mănăstirea Iviron, „Vatopedina” de la Mănăstirea Vatopedi și „Tricheirousa” de la Mănăstirea Hilandar.
 • Manuscrise: Mănăstirile Athosului dețin o vastă colecție de manuscrise vechi, incluzând Biblii, Evanghelii, vieți de sfinți și alte texte teologice. Multe dintre aceste manuscrise sunt decorate cu miniaturi elaborate și caligrafie artistică.
 • Moaște: Mănăstirile Athosului găzduiesc moaștele sfinților, considerate a fi surse de binecuvântare și protecție divină.
 • Alte obiecte: Mănăstirile Athosului dețin o varietate de alte obiecte artistice și religioase, incluzând veșminte liturgice, cruci, potire și alte obiecte de cult.Manastirile de pe Muntele Athos

  Muntele Athos: Un simbol al Ortodoxiei

  Considerat alături de Țara Sfântă, Sinai și Tabor, unul dintre pilonii spiritualității ortodoxe, Muntele Athos reprezintă nu doar un refugiu pentru cei în căutarea liniștii și a mântuirii, ci și un bastion al tradițiilor și culturii bizantine. Regula sa strictă și izolarea față de lumea exterioară îl transformă într-un tezaur spiritual, unde fiecare piatră și rugăciune aduc mărturie a unei credințe neclintite și a unei istorii pline de devoțiune.

   


 • ETICHETE
 • EC
Articolul precedentNoi prețuri pentru carburanți: Benzina depășește 25 de lei per litru
Articolul următorMaria Gogu: ”În arhivă eu am înțeles că pot să tratez suflete” / VIDEO
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.