Cum se descurcă sătenii pe timp de secetă?

0
370

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis cod galben de pericol meteorologic din cauza valului de căldură. De câteva luni populația se confruntă cu seceta și cu temperaturile înalte. Am vrut să aflăm cu ce se ocupă și cum se descurcă oamenii muncitori pe timp de secetă? Vezi mai jos ce ne-au răspuns.

Vera Zaremba, s. Balinți: „Vara aceasta pentru mine și pentru consăteni, este foarte dificilă. În sat pe toată vara şi toamna mai toţi au de lucru în livezi. Fiindcă nu ne plouă, avem mare noroc că suntem aprovizionaţi cu apa de la izvorul de lângă sat. Oamenii din satele vecine, vin cu tractoarele şi iau apa pentru a-şi salva şi alte recolte. Zilele ne trec udând, umplând coșurile cu roadele care nu sunt într-atât de dorite cum ar fi dacă ne-ar da Domnul o ploiţă. Ne rămâne doar să ne rugăm ca în viitorul cel mai apropiat să avem şi noi parte de o ploaie lină şi curată.”

Rodica Vieru, s. Soloneț: „E foarte dureros pentru noi, cei de la sat, după ce am muncit o primăvară întreagă să ne alegem cu nimic, totul s-a dus la zero…”.

 

Ion Vrancean, s. Baxani: Vara aceasta este foarte grea pentru noi. Totul s-a uscat, apa a dispărut chiar și din fântâna arteziană. Aducem apă de la alte fântâni, avem mult nevoie și de ploi”.

 

După o toamnă și iarnă uscată, gospodarii de la țară care se confruntă cu seceta din cauza ploii, se pot ocupa cu irigarea și manual. Metoda folosită din străbuni, găleți cu găuri pe fund, apa se va scurge gradual, udând rădăcina roadelor. Gălețile pot fi umplute repede cu furtunul, în timp ce irigarea se va întinde pe durata a câteva ore.

Larisa Prisacari, s. Cureșnița: „Suntem în plină vară, ar trebui să ne bucurăm de zile calde, dar noi cei de la sat suntem afectați de lipsa ploilor de vară. Cel mai mult suferim toți cei din sat, cu cote de pământ. Floarea soarelui își apleacă trist pălăria iar porumbul se usucă. La toamnă în loc de roade vom aduna lacrimi. În gospodărie apa o aducem de la izvor, apa din fântână o economisim, nu ne permitem să stropim zarzavaturile”.

Mitrofan Sîrghi, s. Vasilcău: „Fără ploaie este foarte greu. Chiar dacă din cauza soarelui trebuie să păzim umbra, ud zărzăvaturile seara. Celelalte roade văd că se ofilesc, dar nu am ce să le fac. Seceta aceasta ne lasă într-o situație urâtă și avem nevoie de ploiță.”

 

Irigarea de seară poate duce la apariția unor ciuperci, iar irigarea din timpul zilei poate ofeli totul din jur.


Articolul precedentPolițiștii din Soroca au depistat țigări vândute ilegal la Vădeni și Stoicani
Articolul următorRăzboiul din vecinătate: patru scenarii de desfășurare a ostilităților

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.