Cum au încercat rușii să-l captureze pe Zelenski și familia sa

0
462
foto: www.facebook.com/zelenskiy.official

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a descris modul în care forțele ruse au fost aproape de a-l captura sau asasina în primele ore ale invaziei, într-un interviu pentru revista Time, preluat de The Guardian, informează DIGI24.

În timp ce multe dintre amintirile sale din acele prime ore au rămas „fragmentate”, Zelenski a spus că zorii zilei de 24 februarie nu pot fi uitați.

După ce a început bombardamentul, el și soția sa, Olena Zelenska, s-au dus să le spună fiicei lor de 17 ani și fiului lor de nouă ani să se pregătească să fugă de acasă. „I-am trezit”, a spus Zelenski pentru revista Time. „A fost zgomotos. Au fost explozii acolo.”

Armata ucraineană i-a spus lui Zelenski că trupele ruse s-au parașutat la Kiev pentru a-l ucide sau a-l captura pe el și familia lui. „Înainte de acea noapte, văzusem astfel de lucruri doar în filme”, a declarat Andriy Yermak, șeful său de cabinet.

Focuri de armă au început să se audă în jurul cartierului guvernamental, când s-a lăsat noaptea, în prima zi a războiului. „Forțele de securitate din interiorul complexului au închis luminile și au adus veste antiglonț și puști de asalt pentru Zelenski și colaboratorii săi.”

Unul dintre puținii oficiali care au știut să folosească armele a fost Alexei Arestovici, un veteran al serviciului de informații militare al Ucrainei. „A fost o casă de nebuni, absolut”, a spus Arestovici pentru Time. „Automate pentru toată lumea.”

Trupele ruse au făcut două încercări de a lua cu asalt complexul prezidențial, în timp ce familia lui Zelenski se afla încă înăuntru. În noaptea următoare, după ce a refuzat să primească securitate suplimentară sau chiar să fie evacuat de forțele americane și britanice, Zelenski a ieșit în curte pentru a înregistra un mesaj video, devenit celebru.

„Liderul partidului este aici, șeful oficiului președintelui este aici, premierul este aici. Cu toții suntem aici să aparăm independența noastră, aparăm Ucraina”, spunea la momentul respectiv președintele Ucrainei.

În acel moment, Zelenski a spus că a devenit cu adevărat conștient de rolul său în război. „Înțelegi că se uită. Ești un simbol. Trebuie să acționezi așa cum trebuie să acționeze șeful statului”, a mai spus acesta pentru revista Time, potrivit The Guardian.

SURSA: DIGI24


Articolul precedentSoroca în 7 zile – „Observatorul” din 29 aprilie 2022 / VIDEO
Articolul următorProgramul „Satul European”: milioane de lei pentru „schimbarea la față” a localităților noastre / VIDEO
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.