Cu susținerea Uniunii Europene, la Soroca au fost deschise patru locuințe protejate pentru persoanele cu dizabilități intelectuale /VIDEO

0
377

La Soroca, a avut loc lansarea oficială a serviciilor „Locuință protejată” în raionul Soroca. Proiectul implementat de Asociația Obștească „Casa Speranțelor” din Soroca, cu suportul financiar al Uniunii Europene (UE) și al Fundației Soros Moldova, contribuie la promovarea reformei de dezinstituționalizare prin suportul oferit în vederea dezvoltării în orașul Soroca a patru locuințe protejate, în imobilele procurate din resursele bugetului de stat.

Mai mult de 20 de persoane de la Centrul de Plasament Temporar pentru Persoanele cu Dizabilități (CPTPD) din satul Bădiceni au devenit beneficiari ai proiectului „Aciuni comune pentru o societate incluzivă”. În cadrul acestui proiect, AO „Casa Speranțelor” a oferit suport de asistență tehnică CPTPD în ceea ce privește amenajarea lu dotarea locuințelor protejate, pentru asigurarea unui trai independent beneficiarilor. Plus la aceasta, locatarii acestor locuințe beneficiază și de suport individualizat din partea asistenților sociali instruiți în cadrul proiectului.

Mihai Ghimpu, unul din beneficiarii locuinței protejate: „Mă bucur că am avut posibilitatea să mă mut în această casă, unde avem de toate, iar asistenții sociale ne ajută permanent. Doresc să-mi găsesc și un loc de muncă, să pot trăi pe cont propriu”.

În debutul evenimentului, în fața celor prezenți a vorbit doamna Valentina Onica, președinta AO „Casa Speranțelor”, iar cu discursuri în fața celor prezenție au venit Victoria Neaga, manager de proiect, Delegația UE în Republica Moldova; Vitalie Slobozean, Programul Sănătate Publică, Fundația Soros, Moldova; Irina Banova, director Agenția Națională Asistență Socială; Nelea Panfil, Asociația Keystone Moldova; Ion Gulica, directorul CPTPD Bădiceni; Dumitru Zgardan, Șeful Casei Teritoriale de Asigurări Sociale, Grigore Șestacov, asistent social Locuința protejată; Ion Spatari, locuitor al municipiului Soroca. Prezentarea rezultatelor Proiectului „Acțiuni comune pentru o societate incluzivă a fost făcută de Ala Taran, coordonator de proiect.

Valentina Onică, președinta Asociației „Casa Speranțelor”: „Datorită suportului generos al UE putem ajuta aceste persoane să înceapă o viață nouă, independentă și în siguranță. Suntem mândri de succesele obținute de beneficiarii proiectului, care au reușit deja să se angajeze în câmpul muncii și suntem foarte recunoscători comunității din Soroca pentru receptivitate”.

Costul de dezvoltarea a celor patru servicii de Locuință Protejată este de 128.203 euro, dintre care 78.265 euro constituie fonduri din bugetul de stat. Gestionate de Centrul de Plasament Temporar din Bădiceni, iar 49.938 euro constituie fonduri ale Proiectului implementat de Asociația Obștească „Casa Speranțelor”, finanțată de Uniunea Europeană și Fundația Soros Moldova.

Acest proiect este finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de Fundația Soros Moldova, în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei, Alianța Organizațiilor pentru persoane cu Dizabilități din Republica Moldova. 

AO ”Info-DAVA” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și imple-mentează proiectul ”Comunicare pentru schimbare” în raionul Soroca. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din ca-drul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).


Articolul precedentA decedat umoristul Michail Jvanețkii
Articolul următorRomânia a prelungit acordul de asistență financiară nerambursabilă de 100.000.000 euro acordat RM
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.