Criza energetică: vine iarna, iar 21 de instituţii de învăţământ din raionul Soroca folosesc sisteme  de încălzire pe gaze naturale.

0
400

 Acuși vine sezonul rece iar autoritățile Republicii Moldova sunt cuprinse de frisoane numai la gândul că cei de la Gazprom vor limita livrările de gaz. Pentru sistemul de învățământ s-a întocmit un plan de măsuri, printre acestea și trecerea unor ore de curs in regim online.

În timp ce unele scoli au soluţii alternative de incălzire, altele sunt dependente de gaz. Oricum povara facturilor la energie se simte tot mai greu iar raţionalizarea consumului este o prioritate.

O eventuală criză a gazelor a mobilizat și directorii de școli din raionul Soroca. Clădirea gimnaziului din Voloviţa era încălzită până acum cu gaze. Pentru că nu-şi doresc cursuri on-line, administraţia mizează pe un sistem alternativ de încălzire.

SVETLANA RAHIMOVA, director, Gimnaziul Voloviţa, Soroca: „Instituţia noastră, în afară de cele 3 cazane pe bază de gaze naturale, mai dispune de două cazane pe lemne şi cărbune, în caz de necesitate, pot fi puse în funcţiune. Rămâne să vedem cât de funcţionale sunt, că nu au lucrat de 15 ani.”

După ce au trecut printr-o iarnă cu cheltuieli mari şi neaşteptate la încălzire, administraţia gimnaziului din Şolcani, Soroca, s-a pregătit din timp pentru următorul sezon rece.

ZINAIDA CHIORESCU, director, Gimnaziul Şolcani, Soroca: „Am cumpărat 20 de metri ster de lemn cu 650 de lei metro cub. Bugetul instituţiei nu ne-a permis să cumpărăm şi cărbune pentru perioada rece a anului, deaceea direcţia de învăţământ ne-a alocat suma de 127 de mii de lei, din care am cumpărat 13 tone de cărbune.”

Școala este încălzită cu lemne şi cărbune iar o eventuală criză a gazelor nu va avea mare impact. Totuşi, clădirea este veche, neeficientă energetic, iar cheltuielile sunt mari, double față de anul trecut.

În raionul Soroca sunt 21 de instituţii de învăţământ care folosesc sisteme  de încălzire pe gaze naturale.

SILVIA ŞILOVA, director, Liceul A. Puşkin, Soroca: „În cazul în care nu va fi posibilă încălzirea edificiului, atunci printr-o hătărâre vedem ce variantă alegem ca să nu oprim instruirea.”

ANGELA MUŞENCO, şef, Direcţia de Învăţământ, Soroca: „De la 15 octombrie până la 31 decembrie, perioada sezonului rece, pentru toate instituţiile este necesar 200 mii de metri cubi de gaze. În bugetul instituţiei avem 2 mil 700 de mii lei. Vom vedea cum o să fie preţul de piaţă la gaze şi o să încercăm să asigurăm fucţionarea instituţiilor.”

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a anunțat un plan de acțiuni pentru prevenirea și diminuarea crizei energetice, în cazul în care Gazprom va limita livrările de gaze.

Printre acestea sunt – sistarea iluminatului stradal, după ora 23, organizarea procesului de învățământ la distanță/on-line – zece zile pe lună sau reducerea temperaturii agentului termic livrat în sistemele de alimentare centralizată cu energie termică cu 10%.

SURSA: tvrmoldova.md


Articolul precedentSoroca nu se regăsește în TOP 7 orașe cu cei mai mulți tineri din Republica Moldova
Articolul următorAzi și mâine la Soroca sunt posibile ploi
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.