Creșa-grădinița din Zastânca, reabilitată cu suportul Guvernului României (FOTO/VIDEO)

0
71

Ieri a avut loc evenimentul de inaugurare a Creșei-grădiniței Andrieș” din satul Zastânca, raionul Soroca, după reabilitare, în prezenţa ambasadorului României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, directorului executiv al Fondului de Investiţii Sociale din Moldova (FISM), Mircea Eșanu, reprezentanților administrației publice locale și părinți.

Instituția preșcolară a fost modernizată, cu sprijinul Guvernului României, suma totală a investițiilor fiind de circa 1,7 milioane de lei, dintre care 1,5 milioane din grantul românesc. Cu restul sumei au contribuit localnicii.

Potrivit directoarei, Galina Tonofa, anul acesta a fost implementată cea de a treia fază a subproiectului. Anterior a fost schimbat acoperișul, blocurile sanitare și sistemul de încălzire, iar în acest an a fost termoizolată clădirea și deschisă o grupă nouă de copii. Pe lângă acestea, a fost amenajat și terenul de joacă din curtea grădiniței. “Prin intermediul proiectului dat am rezolvat o problemă stringentă a satului, de a asigura accesul mai multor copii la educația preșcolară”, a precizat Tonofa.

Directorul executiv FISM, Mircea Eșanu, a comunicat că „în ultimii doi ani, instituția practic a fost în totalitate renovată. Înainte de intervenție, grădinița se încălzea cu ajutorul sobelor, astăzi are un sistem de încălzire modern”.

Așadar, contribuția totală a României pentru grădinițele din raion ajunge la circa 16 mln lei.

“Am văzut aici părinți și copii mulțumiți, educatori încântați de realizările celor de la Fondul pentru Investiții Sociale. Cred că este important ca acest program să continue și să aducem o părticică din Europa în inima, sufletul și mintea locuitorilor din zonă”, a declarat Excelența Sa, Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță.

La rândul său, Ghenadie Donos, șeful Direcției Învățământ, a adresat mulțumiri Excelenței sale pentru susținerea acordată instituțiilor preșcolare și de învățământ din raion.

În cadrul evenimentului, președintele raionului Ghenadie Muntean a menționat că “cunoaștem că necesitățile grădiniței nu se opresc aici. Sperăm ca în viitor să vă ajutăm pentru a deschide încă o grupă de copii”.

Copiii au cântat și dansat în fața celor prezenți

Excelența sa a împărțit mărțișoare copiilor

Mulțumiți de ambianța și condițiile noi create, părinții au spus că acum copiii doresc să petreacă mai mult timp la grădiniță. “Sunt foarte mulțumită ca părinte. În prezent în încăpere este mai cald, și aceasta este bine, mai ales că sunt și copii mici”, zice Valentina Jurovscaia, părinte.

Alt părinte, Elena Borozan, locuitoare a satului Zastânca, afirmă că are doi copii care merg la grădinița din localitate. “Suntem foarte recunoscători, pentru că astfel vom avea copii mai sănătoși, iar grădinița a devenit mai atractivă pentru ei”.

Toți oaspeții au fost invitați la o horă

Mircea Eșanu a transmis că la moment FISM are active circa 80 de șantiere, care vor fi finalizate până la finele anului curent. Astfel, în total 845 de grădinițe din republică au beneficiat de banii oferiți de Guvernul României.

Actualmente Creșa-grădinița din Zastânca este frecventată de 65 de copii. Din spusele directoarei, mai sunt peste 20 de cereri în așteptare, ceea ce ar permite crearea unei noi grupe de copii.

Articolul precedentFalanga de Ungheni și Nisporeni a Armatei a 15-a ruse atacă la Dereneu
Articolul următorCum a fost sărbătorit Centenarul Unirii la Soroca? (VIDEO)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.