CORONAVIRUS: Totul despre măștile medicale. Nu panicăm, ne informăm!

0
143

Pentru a crește gradul de informare a populație în legătură cu virusul Coronavirus de tip nou și a domoli panica ce pare să crească de la o zi la alta în societate, inaugurăm un ciclu de articole bazate pe întrebări și răspunsuri despre Coronavirus. Nu panicăm, ne informăm!

Ar trebui să port mască pentru a mă proteja?

Persoanele fără simptome respiratorii, cum ar fi tuse, nu trebuie să poarte mască medicală. OMS recomandă utilizarea măștilor pentru persoanele care prezintă simptome de COVID-19 și pentru persoanele care au grijă de persoane care au simptome, cum ar fi tuse și febră. Utilizarea măștilor este crucială pentru lucrătorii din domeniul sănătății și pentru persoanele care au grijă de cineva (acasă sau într-o unitate de îngrijire medicală).

OMS recomandă utilizarea rațională a măștilor medicale pentru a evita irosirea inutilă a resurselor prețioase și utilizarea greșită a măștilor (consultați Sfaturi privind utilizarea măștilor). Utilizați o mască numai dacă aveți simptome respiratorii (tuse sau strănut), ați suspectat infecția cu COVID-19 cu simptome ușoare sau aveți grijă de cineva cu infecție suspectă de COVID-19. O infecție suspectată de COVID-19 este legată de călătorii în zonele în care au fost raportate cazuri sau de contact strâns cu cineva care a călătorit în aceste zone și s-a îmbolnăvit.

Cele mai eficiente metode de a vă proteja pe voi și pe ceilalți împotriva COVID-19 sunt să vă spălați frecvent mâinile, să vă acoperiți gura și nasul cu un șervețel sau să strănutați și să tușiți în pliul cotului și să mențineți distanța de cel puțin 1 metru față de persoanele care tușesc sau strănută. Consultați măsurile de protecție pentru mai multe informații.

Cum să pui, să folosești, să scoți și să arunci o mască?

  1. Amintiți-vă, o mască trebuie folosită numai de către angajații din sistemul de sănătate, de îngrijitorii persoanelor bolnave și de persoanele cu simptome respiratorii, cum ar fi febra și tusea.
  2. Înainte de a atinge masca, spală-te pe mâini cu o soluție de mâini pe bază de alcool sau cu săpun și apă.
  3. Luați masca și inspectați-o dacă nu există picături de lichid sau găuri.
  4. Găsiți partea superioară (unde este banda metalică).
  5. Asigurați-vă că partea corespunzătoare a măștii este orientată spre exterior (partea colorată).
  6. Puneți masca pe față. Prindeți banda metalică sau marginea rigidă a măștii, astfel încât să se modeleze la forma nasului.
  7. Trageți partea inferioară a măștii, astfel încât să vă acopere gura și bărbia.
  8. După utilizare, scoateți masca; îndepărtați buclele elastice din spatele urechilor, păstrând masca departe de față și haine, pentru a evita atingerea suprafețelor potențial contaminate ale măștii.
  9. Aruncați masca în coșul închis imediat după utilizare.

10.Efectuați igiena mâinilor după atingerea sau aruncarea măștii – spălați-vă pe mâini cu o soluție de mâini pe bază de alcool sau, dacă este vizibil murdară, spălați-vă mâinile cu apă și săpun.

Urmăriți observatorul de nord și aflați mai multe informații la subiect.

Sursa: Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.