CORONAVIRUS: Perioada de incubație și ce NU trebuie să facem? Ne informăm, nu panicăm!

0
731

Pentru a crește gradul de informare a populație în legătură cu virusul Coronavirus de tip nou și a domoli panica ce pare să crească de la o zi la alta în societate, inaugurăm un ciclu de articole bazate pe întrebări și răspunsuri despre Coronavirus. Nu panicăm, ne informăm!

Care este perioada de incubație pentru COVID-19?

„Perioada de incubație” înseamnă perioada de la contactarea virusului până la  apariția simptomelor bolii. Majoritatea estimărilor perioadei de incubație pentru COVID-19 variază între 1-14 zile, cel mai frecvent în jurul a cinci zile. Aceste estimări vor fi actualizate pe măsură ce vor fi disponibile mai multe date.

Oamenii pot fi infectați cu COVID-19 de la un animal?

Coronavirusurile sunt o familie numeroasă de virusuri care sunt comune la lilieci și animale. Rareori, oamenii se infectează cu acești viruși, care apoi se pot răspândi la alte persoane. De exemplu, SARS-CoV a fost asociat cu pisicile civet iar MERS-CoV este transmis de cămile dromedare. Posibile surse animale de COVID-19 nu au fost încă confirmate.

Pentru a vă proteja, cum ar fi atunci când vizitați piețele de animale vii, evitați contactul direct cu animalele și suprafețele aflate în contact cu animalele. Asigurați în permanență bune practici de siguranță a alimentelor. Manevrați cu grijă carnea crudă, laptele sau organele de origine animală, pentru a evita contaminarea alimentelor necoapte și evitați consumul de produse animaliere crude sau nepregătite.

Pot să mă îmbolnăvesc de COVID-19 de la animalul meu de companie?

Nu. Nu există dovezi că animale de companie, cum ar fi pisicile și câinii au fost infectate sau ar putea răspândi virusul care provoacă COVID-19.

Cât timp supraviețuiește virusul pe suprafețe?

Nu este sigur cât timp supraviețuiește virusul care provoacă COVID-19 pe suprafețe, dar pare să se comporte ca și alte coronavirusuri. Studiile sugerează că coronavirusurile (inclusiv informațiile preliminare despre virusul COVID-19) pot persista pe suprafețe timp de câteva ore sau până la câteva zile. Aceasta poate varia în condiții diferite (de exemplu, tipul de suprafață, temperatura sau umiditatea mediului).

Dacă credeți că o suprafață poate fi infectată, curățați-o cu un dezinfectant simplu pentru a distruge virusul și pentru a vă proteja pe voi și pe ceilalți. Spălați-vă pe mâini cu o soluție de mâini pe bază de alcool sau cu săpun și apă. Evitați să vă atingeți ochii, gura sau nasul.

Este sigur să primiți un pachet din orice zonă în care a fost raportat COVID-19?

Da. Probabilitatea ca o persoană infectată să contamineze mărfurile comerciale este scăzută, iar riscul de a obține virusul care provoacă COVID-19 dintr-un pachet care a fost mutat, a călătorit și a fost expus la diferite condiții și temperatură este, de asemenea, scăzut.

Există ceva ce nu ar trebui să fac?

Următoarele măsuri NU SUNT eficiente împotriva COVID-2019 și pot fi dăunătoare:

  • Fumatul
  • Utiliarea remediilor tradiționale din plante
  • Purtarea a mai multe măști
  • Auto-medicația, cum ar fi tratamentul cu antibiotice

În orice caz, dacă aveți febră, tuse și dificultăți de respirație, solicitați asistență medicală specializată din timp pentru a reduce riscul de a dezvolta o infecție mai severă și asigurați-vă că informați lucrătorii medicali despre istoricul de călătorie recent.

Sursa: Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.