Consilierii soroceni cer convocarea unei ședințe a Consiliului Municipal

0
742

Astăzi, pe rețelele de socializare, a fost publicată inițiativa a zece consilieri municipali, care cer în repetate rânduri convocarea unei ședințe a Consiliului Municipal Soroca. Conducerea primăriei nu a venit deocamdată cu o reacție. Publicăm integral textul declarației:

Stimați soroceni!
Astăzi întreaga lume se confruntă cu o provocare crudă, al cărei nume este virusul COVID-19. Nu a fost o excepție și municipiul Soroca. Fiecare zi ne aduce un număr nou de infectări. Spre regret, 3 soroceni au pierdut lupta cu virusul. Răspândirea virusului poate fi oprită prin măsuri preventive și de carantină. Datorită faptului că măsurile preventive au fost inițial tardive și insuficiente, la 1 aprilie în municipiul Soroca a fost stabilit un regim de carantina, dar la 9 aprilie – de carantină strictă. Și totuși, numărul infectaților se apropie de 130.
Posedând de cunoștințe și experiență în muncă si fiind înzestrați cu încrederea cetățenilor, consilierii în Consiliul municipal Soroca din diferite partide de 3 ori au propus primarului municipiului Soroca convocarea unei ședințe a Consiliului pentru a stabili un plan de măsuri pentru prevenirea și diminuarea răspândirii virusului și măsurilor de susținere a populației, celor care sunt astăzi la prima linie de luptă – medicilor, angajaților serviciilor publice, care asigură în perioada aceasta prestarea serviciilor atât de necesare, și a business-ului. Socotim, că acum nu e timp de divergențe politice, e necesar ca toate forțele și eforturile să se consolideze în scopul depășirii acestei situații complicate, ce am demonstrat-o prin sfaturi și susținerea propunerilor primarului.
Spre regret, nici o propunere consilierilor nu a fost susținută de către primar din diferite motive – de la interdicția de a organiza ședințe (necătând la faptul că la adresarea consilierilor președintele Comisiei pentru situații excepționale, Dl Ion Chicu, a confirmat dreptul lor la convocarea ședinței) până la asigurarea că spitalul nu are nevoie de echipamente suplimentare medicale și de protecție.
În același timp, distribuția fondurilor bugetului municipal este netransparentă, dar Primăria municipiului nu raportează asupra activității depuse.
Prin prezenta, noi, consilierii în Consiliul municipal Soroca, aducem spre atenția sorocenilor conținutul propunerilor noastre pentru ordinea de zi a Consiliului municipal:
1. Modificarea bugetului municipiului Soroca pe anul 2020 prin includerea în partea de venituri, respectiv și cheltuieli, a sumei de 2,4 mln. lei – soldului financiar la 1 ianuarie 2020.
2. Majorarea Fondului de rezervă al Consilului municipal Soroca până la 2%. Sursa – soldul financiar la 1 ianuarie 2020.
3. Stoparea achizițiilor neprioritare la această etapă (procurarea mobilei pentru birourile specialiștilor Primăriei municipiului Soroca și laptopurilor pentru consilieri în Consiliul municipal Soroca).
4. Alocarea sumei de 315.0 mii lei pentru procurarea aparatului pentru ventilarea pulmonară. Sursa – Fondul de rezervă al Consiliului municipal Soroca.
5. Alocarea sumei de 60,0 mii lei pentru procurarea tunelului de dezinfecție. Sursa – Fondul de rezervă al Consiliului municipal Soroca.
6. Alocarea sumei de (la propunerea medicului-șef al IMSP Soroca „A. Prisacari”) mii lei pentru procurarea echipamentului medical și de protecție. Sursa – Fondul de rezervă al Consiliului municipal Soroca.
7. Alocarea sumei de (la propunerea primarului) mii lei pentru lucrările de dezinfectare a drumurilor și locurilor publice și procurarea echipamentului de protecție. Sursa – Fondul de amenajare a teritoriului.
8. Alocarea sumei de 10,0 mii lei pentru fiecare familie a sorocenilor decedați în urma complicațiilor virusului COVID-19. Sursa – Fondul de rezervă al Consilului municipal Soroca.
9. Alocarea sumei de 2,0 mii lei pentru fiecare cetățean al municipiului Soroca infectat cu virusul COVID-19 – pentru tratamentul acestor persoane. Sursa – Fondul de rezervă al Consiliului municipal Soroca.
10. Alocarea sumei de 5,0 mii lei în calitate de premiu pentru fiecare cetățean al municipiului Soroca, care prin munca sa au participat la prevenire și diminuarea răspândirii virusului COVID-19. Sursa – Fondul de rezervă al Consiliului municipal Soroca.
11. Alocarea sumei de 5,0 mii lei în calitate de compensare pentru uzura transportului personal pentru fiecare voluntar al municipiului Soroca, care prin munca sa a participat în asigurarea persoanelor cu venituri mici cu pachete alimentare. Sursa – Fondul de rezervă al Consiliului municipal Soroca.
12. Alocarea sumei de 50,0 mii lei pentru asigurarea a 500 de persoane cu venituri mici cu pachete alimentare. Sursa – Fondul de rezervă al Consiliului municipal Soroca.
13. Scutirea de la taxa de piață și plata pentru amplasarea obiectului de comerț agenților economici care au sistat activitatea piețelor și unităților de comerț conform dispoziției primarului municipiului Soroca nr. 02/1 – 7/78 din 14 martie 2020 „Cu privire la măsurile de prevenire și diminuare a răspândirii virusului COVID-19 pe teritoriul piețelor din municipiul Soroca” și hotărârii autorităților centrale privind sistarea activității magazinelor, restaurantelor, barurilor, centrelor de agrement, sport, bazinelor de înot etc. pe perioada carantinei de virus COVID-19.

Confirmăm deschiderea noastră și facem apel public către primarul municipiului Soroca să convoace o ședință a Consiliului municipal Soroca pentru a discuta propunerile noastre.

Consilierii în Consiliul municipal Soroca:
Elena Bodnarenco, Ion Babici, Artur Lesco, Victor Său, Iurii Todirean, Veaceslav Burlacu, Ana Maxim, Tatiana Murzac, Igor Moldovan și Dumitru Palamarciuc.
21 aprilie 2020

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.