Conducerea gimnaziului din Bădiceni a refuzat atribuirea numelui Alexei Revenco

0
2047

Acum un an, la 11 ianuarie 2021, a plecat la Ceruri unul dintre cei mai vestiți soroceni, bădiceneanul Alexei Revenco, vocea de aur a radioului moldovenesc. În satul său natal, au fost colectate semnături pentru numirea gimnaziului în cinstea regretatului consătean. Între timp studioul numărul unu al Radio Moldova a primit numele regretatului jurnalist Alexei Revenco, ca omagiu al acestui mare conațional, a cărui suflet și voce ne-a bucurat peste patru decenii. 

În grupul de pe Facebook, Originar Bădiceni, peste 200 de oameni au susținut inițiativa de atribuire a numelui Alexei Revenco gimnaziului din sat. 

Apoi a fost format un grup de inițiativă la biblioteca din Bădiceni, care a adunat semnăturile din partea consătenilor și le-a înaintat conducerii gimnaziului. Dar aici această inițiativă nu a primit susținere. Angela Gumenco, directoarea gimnaziului din Bădiceni, ne-a declarat că nu au refuzat ideea, ci pur și simplu s-a luat o pauză.

„Noi am discutat subiectul la consiliul profesoral, unde au fost prezentate listele cu semnături din partea comunității. Au fost două propuneri aprobăm sau luăm o pauză, și nu au fost suficiente voturi pentru. Așa că s-a hotărât să luăm o pauză, totodată venisem cu ideea că poate mai bine ar fi ca Biblioteca să-i poarte numele, ori Căminul cultural. Dar lucrurile au rămas așa. Am vrut să vedem părere autorităților publice locale, dar fiindcă ei nu au reacționat, așa și a rămas.”

Familia s-a bucurat inițial de inițiativa comunității, de a înveșnici numele lui Alexei Revenco. Dar apoi așa și nu a mai fost informată despre rezultatele acestui efort al consătenilor. „Dacă nu au decis nimic la acest subiect pe parcursul unui an, nu cred că vor izbuti să mai facă ceva. Alexei a fost omul care și-a purtat numele cu demnitate și nu s-a înjosit în fața nimănui. Nu o luați drept reproș” ne-a spus Maricica Munteanu, soția lui Alexei Revenco.

Vocea inconfundabilă a lui Alexei Revenco poate fi auzită și în schița documentară despre satul Bădiceni, pe care a sonorizat-o acum cinci ani.

Zicala nimeni nu-i profet în ţara lui, ilustrează cu regret și acest caz, când la nivel de republică Alexei Revenco este apreciat pe merit, și doar acasă, la baștina sa, acolo unde a crescut și s-a format, nu-i sunt apreciate reuşitele.

Articolul precedentDescoperiți India! Oportunități economice în Ladakh. (PUBLICITATE)
Articolul următorColinde de la Vădeni la Concursul „Colindul și Cântecul de stea – rădăcini și tradiții” / VIDEO
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.