Compensațiile pentru fiecare categorie vor fi achitate în facturile de energie

0
678

 Ministerul Muncii și Protecției Sociale a desfășurat ieri consultări publice asupra proiectului Regulamentului cu privire la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică și modul de stabilire şi plată a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie, scrie moldpres.md 

La consultări au participat experți în domeniu și reprezentanți ai societății civile. Potrivit proiectului, înregistrarea în sistemul informațional va fi efectuată în două moduri: individual sau asistat. Familiile se vor înregistrarea pe platformă o singură dată pe an, dar vor avea posibilitatea de a face modificări în sistem prin depunerea unei cereri la Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Astfel, pentru stabilirea nivelului de vulnerabilitate vor fi urmați șapte pași, primul fiind testul de non-vulnerabilitate, prin care se vor evalua veniturile lunare și averea solicitanților. Pasul doi va fi stabilirea nivelului minim de cheltuieli al familiei în baza cheltuielilor medii lunare de consum, publicate de Biroul Național de Statistică pentru trimestrul IV al anului precedent. Ulterior, va fi stabilit venitul global lunar al familiei, în care vor fi incluse toate sursele de venit, cu excepția unor indemnizații unice, cum ar fi ajutorul în caz de deces ș.a.

Totodată, va fi efectuat calculul venitului disponibil pentru achitarea energiei, care va reprezenta diferența dintre venitul global lunar și nivelul minimului de cheltuieli al familiei. De asemenea, se va stabili costul energiei utilizate de gospodăria casnică în perioada rece a anului și, în funcție de raportul dintre acesta și venitul disponibil pentru achitarea energiei, va fi atribuită categoria de vulnerabilitate.

Categoriile stabilite sunt clasificate în: vulnerabilitate energetică foarte ridicată, pentru consumatorii cu coeficientul mai mare sau egal cu 70%; vulnerabilitate energetică ridicată, pentru consumatorii cu coeficientul mai mare sau egal cu 40%, dar mai mic decât 70%; vulnerabilitate energetică medie, pentru consumatorii cu coeficientul mai mare sau egal cu 20%, dar mai mic decât 40%; vulnerabilitate energetică scăzută, pentru consumatorii cu coeficientul mai mare sau egal cu 10%, dar mai mic decât 20%; non-vulnerabilitate, pentru consumatori cu coeficientul mai mic de 10%.

După aprobarea Regulamentului de către Guvern, va fi lansată platforma online compensații.gov.md, iar familiile vor putea să se înregistreze pentru atribuirea categoriei de vulnerabilitate. Ulterior, printr-o altă hotărâre de Guvern, va fi stabilită mărimea compensațiilor pentru fiecare categorie, care vor fi achitate ca și anul trecut, în facturile pentru energie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.