Colinde și pocnete de bici la Festivalul „V-am ura, v-am tot ura” (FOTO)

0
135

Duminică, 25 decembrie, în Piața Libertății din Soroca a fost organizat tradiționalul „Iarmaroc de Crăciun”, care se află la cea de a VI-a ediție. Pe lângă bucate gustoase, sorocenii s-au delectat cu dansuri populare, colinde și hăituri, interpretate de către participanții la Festivalul raional al tradiţiilor şi obiceiurilor de iarnă „V-am ura, v-am tot ura”. 

Pe scena din piață au răsunat cele mai cunoscute și îndrăgite urături, dar și scenete inspirate din folclor. În recital nu au lipsit capra, ursul, mireasa sau „Pluguşorul”. La festival s-au prezentat mai multe ansambluri și formații folclorice, precum și copii și tineri de la școlile din raion.

În cadrul festivalului a fost organizat un concurs între cetele de feciori și bărbați ai mai multor ansambluri din raion și școli, care într-un final au fost premiați cu diplome și premii bănești.

Astfel, primul I a fost oferit Cetei de bărbaţi a ansamblului folcloric „La izvoare”, s.Vărăncău. Locul II a fost decernat ansamblului folcloric „Colinda”, Palatul de Cultură și a Colegiului de Arte „N.Botgros”. Premiul pentru locul III a revenit Cetei de feciori a Liceului “P.Rareş”, or.Soroca, Colegiului de Arte „N. Botgros” și Cetei de bărbați a ansamblului folcloric „Ţărăncuţa”, s.Vădeni. O Diplomă de participare a fost ridicată de către ansamblul folcloric „Stejarul„ din s.Dubna.

Recitalul de excepție a fost apreciat de către un juriu, din care au făcut parte șeful Secției Cultură și Turism, Grigore Bucătaru, interpretul de muzică folk Anatol Rudei, Liubovi Focşa, directorul Şcolii de muzică din Soroca, doamna Larisa Zeabliţchi, pictorul Galina Fratea.

La festival au fost prezenți primarul orașului, Victor Său, președintele raionului, Ghenadie Muntean, precum și alți reprezentanți ai administrației publice locale.

Pentru copii a fost organizată o adevărată “bătaie cu perne” chiar în piață, după care micii participanți la joc au primit dulciuri. Cei mai curajoși și puternici s-au urcat pe un pilon pentru a ajunge la cadouri. Întreceri au fost organizate și pentru maturi, cum ar fi ridicarea de greutăți sau aruncarea mingii la țintă.


Articolul precedentMETEO: Va ninge sau nu de Anul Nou?
Articolul următorMoş Crăciun şi-a deschis Atelier la Soroca (GALERIE FOTO/VIDEO)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.