Cine sunt cei mai activi deputați soroceni și prin ce s-au afirmat timp de nouă luni

0
987

deFacto, platforma de monitorizare a activității politicienilor aleși, sunt cu ochii pe deputații din Parlamentul de Legislatura a XI-a. Aceștia au calculat punctajul acumulat de legislatori pentru utilizarea atribuțiilor în interesul cetățenilor.

Noi am fost curioși să vedem ce fac și ce punctaj au acumulat cei trei deputați de Soroca – Ion Babici, Fracțiunea parlamentară „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Elena Bodnarenco, Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Alla Pilipețcaia, Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (în Parlament sunt și alți deputați cu rădăcini sorocene, dar aceștia trei sunt cei care reprezintă oficial Soroca).

Elena Bodnarenco este la 9 luni de la alegeri, pe locul 10 din cei 101 colegi de Parlament, cu 29.5 puncte acumulate pentru atribuțiile utilizate. Despre activitatea ei din Legislativ aflați de pe acest link.

Alla Pilipețcaia este pe locul 40 din cei 101 colegi de Parlament, cu 5.5 puncte acumulate pentru atribuțiile utilizate. Despre activitatea ei din Legislativ aflați de pe acest link.

Ion Babici este pe locul 41 din cei 101 colegi de Parlament, cu 5 puncte acumulate pentru atribuțiile utilizate. Despre activitatea lui din Legislativ aflați de pe acest link.

Aici puteți vedea clasamentul integral al deputaților.

Cine sunt deFacto?
Suntem Platforma deFacto – un proiect independent și apolitic care și-a pus drept scop monitorizarea responsabilității deputaților prin urmărirea activității făcute de deputații aleși în Parlament și informarea cetățenilor privind progresul îndeplinirii acestora. 

Ce facem?
În  2020 am elaborat Indicele de responsabilitate a deputaților care este evaluat strict în baza unei metodologii care poate fi văzută accesând următorul link. Considerăm că un deputat responsabil în fața alegătorilor lucrează pe parcursul mandatului pentru realizarea promisiunilor făcute în campanie și pentru rezolvarea celor mai importante probleme cu care se confruntă alegătorii. În acest scop deputatul poate face uz atribuțiile din trei domenii principale: activitatea legislativă, interacțiunea cu cetățenii și interacțiunea cu autoritățile publice (centrale și locale). Se acordă un anumit punctaj în funcție de eforturile depuse de deputat.

Care sunt rezultatele noastre până în prezent?
Din 2020 am monitorizat cât de responsabili au fost cei 46 de deputați aleși în circumscripțiile uninominale (în afară de cele de peste hotare și din stânga Nistrului). Rezultatele monitorizării au fost publicate pe platforma www.defacto.md .

După alegerile din 2021, odată cu trecerea de la sistemul de vot mixt,  la cel proporțional, am început monitorizarea tuturor 101 deputați aleși. Monitorizăm lunar gradul de responsabilitate a deputaților analizând activitatea fiecăruia, actualizăm datele pe platforma www.defacto.md și publicăm trimestrial un raport care rezumă rezultatele acumulate de fiecare ales. Primul raport, pentru lunile septembrie-noiembrie poate fi găsit aici. Raportul pentru perioada decembrie 2021 – februarie 2022 îl puteți vedea accesând acest link.

Articolul precedentDe astăzi, candidații la obținerea permisului de conducere din categoria B, vor fi scutiți de subproba „poligon”
Articolul următorUleiul vegetal s-a scumpit cu 25 la sută și costă 48-50 lei pentru un litru
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.