Cine nu are un bătrân, ca Vasile Găvoază, să și-l cumpere! / VIDEO

0
1511

Cine nu are un bătrân, să și-l cumpere, zice o veche vorbă românească, făcând referire la înțelepciunea celor care au o experiență vastă de viață, ce ar putea prinde bine și celor mai tineri. Și ca să vă convingem de faptul că zicala este valabilă și în ziua de azi, să facem cunoștință cu acest personaj al reportajului nostru.

Dacă ar fi să alegem un cuvânt ce i-ar defini întreaga viață a lui moș Vasile din Popeștii de Sus, sat din raionul Drochia, ar fi munca. A muncit zeci de ani fără să aștepte de pomană. A trăit toată viața la sat și zice că nu-i pare rău, nu și-a dorit să devină orășean, nici în tinerețe și cu atât mai mult spre bătrânețe.

Moș Vasile este un om informat, ascultă radioul și citește ziarul, ca să nu-l prostească alții, dar să aibă el singur închipuire ce se întâmplă în regiune, pe la Chișinău sau în restul lumii. Unul dintre subiectele preferate de discuție este politica, și vorbește despre ea mai pe îndelete și cu tâlc. Ne zice că dacă ar veni președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, pe la ei în sat, ar vrea să-i mulțumească. Cunoaște că avem și politicieni fugari, dar un lucru nu înțelege nea Vasile, cum au plecat fără să-i vadă nimeni.

Bătrânul spune că ceea ce se întâmplă în lume nu este o noutate pentru el, și că a citit despre aceasta în cărțile sfinte. Și încă ceva, chiar dacă se zice că bătrânii noștri ar fi contra aderării la Uniunea Europeană, Vasile Găvoază nu este de acord cu această afirmație, ba crede că anume aceasta este calea corectă pentru noi. Să mergem împreună cu cei deștepți, nu cu bețivii, zice bărbatul.

Cu toate că a ieșit demult la pensie, nu vrea să se odihnească, căci nu vede nici un rost să stea toată ziua tolănit pe cuptoraș. Iar de lucru prin gospodăria sa găsește el.


Articolul precedentFlorești: unde și când va stinge lumina, în legătură cu executarea lucrărilor de mentenanță
Articolul următorSoroca are un campion și două medaliate cu bronz la Campionatul Republicii Moldova la judo, tineret
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.