Cetăţenii străini nu vor putea să cumpere terenuri agricole din Republica Moldova

0
248
Uniunea Europeană a devenit principala piaţă de desfacere pentru o serie de produse agricole din Moldova
Uniunea Europeană a devenit principala piaţă de desfacere pentru o serie de produse agricole din Moldova

Sectorul agricol din Republica Moldova are nevoie de investiții, dar acest lucru nu înseamnă că autoritățile planifică să ofere străinilor dreptul de a cumpăra terenuri. Declarația a fost făcută de către ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc, ca o precizare la informațiile eronate apărute recent în presă.

”Chiar vreau să îmi exprim regretul că sunt astfel de rupturi din context, în care se încearcă să se speculeze pe fonul unor declaraţii sau a unor constatări legate de necesitatea de a atrage investiţii în sectorul agricol. Sectorul agricol într-adevăr are nevoie de investiţii şi în contextul în care prin discuţii cu mai mulţi investitori străini au constatat că una din soluţii ar fi liberalizarea vânzării terenurilor cetăţenilor străini, însă la etapa dată vreau să spun că este prematur de a discuta o astfel de posibilitate, fiindcă pământul este principala bogăție a Republicii Moldova şi noi trebuie să o păstrăm şi să avem continuitatea proceselor”, acomunicat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Nicolae Ciubuc.

 Ciubuc a spus că nu există niciun document, nicio inițiativă privind liberalizarea vânzărilor terenurilor agricole. „Noi recent am înaintat proiectul noului Cod funciar în Guvern, iar acesta prevede expres că la etapa respectivă nu se prevede acordarea dreptului de vânzare, cumpărare a terenurilor către cetăţeni străini”, a menţionat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Nicolae Ciubuc. Ministrul a accentuat şi faptul că, în prezent, statul le oferă suficiente mecanisme de investiții în agricultura Moldovei pentru oameni de afaceri străini. „În momentul de față, cadrul legal prevede o serie de posibilităţi care garantează investitorilor străini realizarea unor investiţii, cum ar fi, în primul rând, concesiunea, cum ar fi dreptul de arendă pe o perioadă îndelungată. Vreau să vă spun că noi avem suficientă experienţă la nivel de stat, unde investitorii străini pe bază de contracte de arendă pe perioadă îndelungată îşi pot realiza planurilor lor investiţionale”, a spus ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Nicolae Ciubuc.

(canal2.md)


Articolul precedentA apărut o nouă ediție a ziarului “Observatorul de Nord”
Articolul următorAgitația electorală în ziua alegerilor ar putea să nu mai fie temei pentru anularea scrutinului
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.