În centrul municipiului Soroca se află cea mai veche toaletă din Republica Moldova

0
1769

Cea mai veche toaletă din Republica Moldova, “funcţională” şi în prezent pentru unii, se află în Soroca. Şi anume în vechea fortăreaţă de pe malul Nistrului. Aceasta este ascunsă într-unul dintre turnuri şi iese în evidenţă prin construcţia sa. “Se pare că cea de la Soroca este cea mai civilizată din tot spațiul european din perioada respectivă — secolul al XV-lea, şi cea mai timpurie documentară”, consideră Ion Tentiuc, doctor în ştiinţe istorice de la Chişinău.

Desigur că toaleta din Cetatea Soroca nu este prima dintre Nistru şi Prut, dar fiindcă acestea erau de obicei construcţii uşoare, nu au rezistat timpului. În volumul „Cetatea Soroca — istorie, memorie și tradiții seculare”, lansat anul trecut şi la Soroca, arheologul şi medievistul de peste Prut Adrian Andrei Rusu, expert în cercetarea monumentelor istorice medievale și premoderne, are un pasaj unde scrie despre acest subiect. “Zidurile arată prezenţa a cel puţin două latrine, înzestrate cu cabinete bine individualizate şi banchete solitare. La baza turnului de nord-est, o spărtură de zidărie a relevat canalul de scurgere al unei latrine.

În acest caz nu mai avem a ne feri în a aşeza instalaţiile în clasa deja conturată, a latrinelor cu canalizare în grosimea zidurilor. Aş adăuga că, deşi sunt convins că au existat dotări comparabile cu cele de la Soroca, nu mai cunosc altele, de o formă similară, în toată România. Ca să rămânem doar la Moldova, „Turnul Tezaur“ de la Putna a dispus de o latrină diferită, cu canalizare exterioară, probabil cu jgheaburi din lemn, dispărute din vechime.

În afara ei însă sunt exemple europene adunate deja de la sfârşitul secolului al XIII-lea”, scrie cercetătorul ştiinţific. Am discutat recent cu Adrian Andrei Rusu la această temă, iar istoricul a mai menţionat că “o fi fost vinovat un „meșter de lucrare” cu orizont european timpuriu. În mod sigur n-a fost un unicat. A rămas așa din necunoaștere și necercetare de analogii. Nu este tradițională, mai multe au fost din cele cu gherete exterioare și pe console. Este, fără îndoială, o mărturie de civilizație rară”.

Nicolae Bulat, directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie din Soroca: Ele au fost patru toalete, în fiecare turn, cu excepţia celui principal, doar că nu s-au păstrat. În turnul cu scară, vis-a-vis de intrarea în toaletă, este un cămin, de aceea presupunem că a fost o latrină încălzită. Acest punct sanitar putea fi folosit în caz dacă la cetate ajungea domnitorul, boierii mari ai ţării, pârcălabul şi căpitanii de frontieră.

Am contactat şi ghizii de la Cetatea Tighina, care se află mai jos pe Nistru, iar aceştia mi-au spus că la ei latrinele de cândva nu s-au mai păstrat. Deci, am putea considera că la Soroca s-ar afla cea mai veche toaletă din republică.


Articolul precedentBogdan SÂRGHI: „Pandemia ne-a afectat, dar nu avem dreptul să dăm mâinile în jos”
Articolul următorAstăzi broaștele țestoase „pun de cinste”
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.