Cazurile de infectare cu Hepatită virală A, mai frecvente la copii

0
20

Alerta de infectare cu Hepatita virală A este valabilă în această perioadă în toate localitățile din raion. La ora actuală 10 persoane sunt internate la Spitalul raional din Soroca din această cauză. Cel mai frecvent sunt afectați copiii, care adesea nu respectă normele de igienă personală.

În luna august au fost depistate trei focare în satele Parcani, Redi-Cereșnovăț și Voloave. Vicedirectorul medical al Spitalului raional, Nina Spoială, susține că numărul de persoane infectate sunt în scădere. “Dacă pacientul locuiește în satul unde a fost depistat focarul, atunci este nevoie să facem analizele de confirmare sau nu a infectării. Noi nu luăm la toți analize de laborator, pentru că sunt costisitoare și se realizează la Chișinău”, a comunicat doamna Spoială, pentru Observatorul de Nord. Specialistul a accentuat, că în cazul în care pacientul are una din simptomele specifice, sunt efectuate analize hepatice de laborator.

Anterior, Observatorul de Nord a scris despre un caz din satul Vărăncău, unde o mamă cu trei copii au fost expuși riscului de a fi infectați și au fost internați în spital. Potrivit medicului, acesta este unul din cazurile cu final fericit, când mama cu copilul au fost externați din motiv că rezultatul analizelor a fost negativ.

În cazul dat este vorba de Galina Furdui, locuitoare a satului Vărăncău, raionul Soroca, care ne-a spus că a fost internată la 20 august și apoi externată cu 10 zile mai târziu. Pentru a fi sigură că nu este infectată cu Hepatita virală A, femeia a luat probe de laborator la un centru medical din Chișinău. “Când am fost la bunei am interacționat cu o persoană bolnavă. După aceasta, ne-am adresat la spital și am făcut analizele necesare. La primul copil erau careva schimbări conform rezultatului. După ce am dat analiza la sânge, am aflat că până la urmă aceasta este bună, iar copilul este sănătos. De la acest caz a început a circula zvonuri în localitate precum că suntem bolnavi de hepatită. Este o informație falsă și rugăm concetățenii să țină cont de aceasta!”, ne explică doamna Furdui.

Întrebată despre acest caz, Nina Spoială ne-a confirmat faptul că “au fost luate probele hepatice de laborator care au fost negative. Uneori, simptomele se aseamănă cu cele ale altor boli sau infecții și astfel, poate fi vorba de intoxicație sau de alte dereglări la nivelul organismului și mai puțin despre hepatită”, a conchis specialistul.

Totodată, în aceiași localitate, a fost înregistrat ieri un alt caz, care urmează a fi investigat de către specialiști. În ultimele două săptămâni la Spitalul raional Soroca s-au adresat 14 persoane, dintre care 12 au fost internate.

În aceste împrejurări, medicii recomandă ca să fie respectate toate cerințele de protecție ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, și anume spălarea regulată a mâinilor, consumul de apă care a fost testată în privința calității și clorată, dezinfectarea locurilor de depozitare a deșeurilor și respectarea igienei personale.

Mai multe detalii despre unde au fost depistate focare și cazuri de infecție în raionul Soroca, precum și despre Hepatita virală A aflați AICI

Articolul precedentLa Soroca, s-a politizat până şi…rahatul! (FOTO/VIDEO)
Articolul următorO rugăciune care trebuie urmată toată viața

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.