Când și cât a fost construită Cetatea Soroca? / VIDEO

1
900

Arheologii din Chișinău continuă să cerceteze fortăreața medievală din Soroca. Ne-am propus să aflăm ce fac arheologii atunci când plouă, așa că am mers iarăși pe la ei. Și desigur că i-am găsit lucrând. Printre altele am discutat și despre când și cât a fost construită Cetatea Soroca…

Amintim că activitățile au loc în cadrul proiectului ”Ștefan cel Mare, istorie comună-patrimoniu comun, Soroca-Vaslui”, finanțat de Uniunea Europeană.

Secvența video no comment a fost realizată în cadrul unui proiect sponsorizat de Fundația Thomson Reuters ca parte a Asistenței pentru mass-media independentă din statele Parteneriatului Estic, care este finanțat de Biroul pentru Dezvoltare, Comunitate și Dezvoltare al Regatului Unit.

1 COMENTARIU

  1. Stimați colegi, este foarte trist …
    După atatea studii și cercetări ale arhitecturii cetății Soroca, ați revenit la ipotezele emise acum un secol în urmă, cand nu secunoșteau multe detalii și informații. Și continuă datarea construcției după monede depistate … Aveți tit dreptul, fiecare știință cu metoda ei de cercetare … Dar arhitectura nu mai puțin este ancorată în timpul edificării, care indică altă perioadă istorică decat cea anunțată în enisiunea dată …
    Analizand zidăria se vede că cetatea Soroca în forma ei actuală a fost edificată înainte de folosirea artileriei la apărare, avand orificii verticale înguste pentru folosirea săgeților, care fente mai tarziu au fost înlocuite cu ambrazure rotunde, caracteristice pentru prima etapă a utilizării artileriei (aproximativ a 2-a jumătate a secoului al 15-lea). Începand cu anii 70-80 ai sec. 15-lea cetățile noi construite în Moldova erau bastionate (!!!), cum se prezintă cele de la: Cetatea de Scaundin Suceava, Cetatea Neamț, Cetatea de la Roman, Cetatea Albă. Puteau construi la Soroca o cetate depășită în timp cu jumate de secol – ????

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.