Inițiativa „Bunicii grijulii” sau „autobuzul cu picioare”, implementată și la Soroca

0
75

Reprezentanții administrației publice locale, instituțiilor de învățământ, societății civile și ai Poliției din trei raioane din zona de nord, Soroca, Drochia și Râșcani, au fost informați despre Campania „Bunicii grijulii”, lansată recent de Inspectoratul General de Poliție.

În cadrul întâlnirii, care a avut la Drochia, la 13 februarie, Gheorghe Cavcaliuc, șeful IGP, a vorbit celor prezenți despre importanța proiectului, care are scopul de a contribui la siguranța copilului în drum spre școală și înapoi acasă. „La moment avem probleme la capitolul delicvenței juvenile, dar și a școlarizării copiilor, pentru că unii rămân fără părinți și nu sunt supravegheați, dacă ajung sau nu la școală, sunt în permanent pericol ori comit fapte ilegale. Proiectul vine să prevină aceste situații”, a declarat la începutul evenimentului, Cavcaliuc.

În opinia sa, proiectul va aduce doar beneficii societății, părinților, copiilor, dar și persoanelor în etate implicate în calitate de voluntari. “Pentru copiii noștri acest proiect va spori siguranța în timp ce aceștia sunt în stradă, beneficiind totodată de o plimbare matinală și comunicare. Astfel, părinții vor putea să-și planifice mai eficient ziua, încredințînu-și copiii bunicilor grijulii, pentru ca aceștia să-i petreacă la școală. Pentru bunicii grijulii această campanie le va oferi posibilitatea de a beneficia de mai multă comunicare și de a împărtăși tinerei generații înțelepciunea și experiența lor”, a menționat șeful IGP.

O voluntară din cadrul proiectului a îndemnat persoanele de vârsta a treia să fie active

La rândul său, Marin Maxian, șeful Direcției Generale Securitate Publică a IGP, a reiterat că „fiecare din noi este responsabil de copiii care se află în afara familiei. Când sunt la școală ori în stradă”.

Vicepreședintele raionului Soroca, Vladimir Nicuța, a precizat că o atenție deosebită la Soroca urmează a fi acordată școlilor care se află în intersecția străzilor.  Totodată, Nicuța a specificat că „în acest proiect nu este vorba atât de bunicii care au grijă de proprii nepoți, ci despre persoanele active, care doresc să se implice în această campanie, foarte importantă pentru societate”.

La Soroca deja au fost selectate câteva școli, care se vor implica în implementarea proiectului. La selecție s-a ținut cont de zona de amplasare a instutuției de învățământ și dacă aceasta reprezintă un risc major pentru copii și elevi. “Credem că acest proiect va contribui la diminuarea accidentelor rutiere în care sunt implicați copiii, iar grija manifestată față de ei va contribui la siguranța lor”, a transmis Veaceslav Rusnac, șeful Inpectoratului de Poliție Soroca.

În cadrul evenimentului au susținut prezentări și alți reprezentanți ai IGP și societății civile.

Menționăm că, un asemenea proiect este implementat în Italia, unde are un real succes în rândul populației.

Toți doritorii care vor să facă parte din echipa Bunicii Grijulii pot lua legătura cu responsabilii: e-mail: bunicigrijulii@gmail.com, Facebook: Bunicii Grijulii sau la nr. de tel.: 060 266 686, 060 232 828

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.