Preparatele din carne de pasăre pregătite și consumate de locuitorii din raion sunt variate după compoziție, tehnologia de preparare, produse alimentare asortate, etc. În fiece zi, în familie se pregătesc supe, cartofi cu pui sau găină, pui în smântână.
Unele bucate se pregătesc la sărbătorile de familie și calendaristice: rațe, gâște sau găini umplute, desigur prezente sunt și răciturile de cocoș sau curcan. Pe lângă bucatele preparate de pe timpuri, dar care își păstrează locul sunt cunoscute bucatele noi intrate în bucătăria noastră: diferite salate cu piept de găină, bătutele din piept de găină, pulpe umplute cu ciuperci, gâturi de pasăre umplute.
Ingrediente:
• 1 căpățână de varză murată (1 kg)
• 5-6 cartofi mari
• 1 – 2 kg costițe de porc (sau carne pe os)
• 2 morcovi mari
• 3 linguri de pastă de roșii
• frunze de dafin
• piper negru boabe
• 1-2 cepe
P r e p a r a r e :
În cazul care varza e prea sărată, se pune în apa călduță pentru 1 oră. Dacă nu e prea sărată, atunci o puneți fără spălare și nu sărați deloc. Într-un ceaun mai mare se așază varza, cartofii, ceapa, morcovul, pregătite din timp, costița rumenită, frunzele de dafin, boabele de piper negru și pasta de roșii. Apoi se adaugă apa fiartă până se întrevede printre legume. Se gătește la foc mic și se pune capacul timp de o oră jumătate sau două.
SURSA text și foto: Ghidului bucatelor tradiţionale din raionul Soroca