Biserica ascunsă în pământ de la Căuşeni

0
1336

Biserica cu hramul “Adormirea Maicii Domnului” din oraşul Căuşeni este unul dintre cele mai vechi lăcaşuri de cult de pe la noi. Clădirea acesteia este pe jumătate îngropată în pământ, aşa că la prima vedere s-ar părea a fi o casă ţărănească oarecare sau un depozit. Deşi aceasta este una dintre cele mai importante biserici ortodoxe dintre Nistru şi Prut, apariţia ei este o enigmă şi astăzi.

Biserica a fost zidită parțial în pământ pe motiv că tătarii, care au dominat o perioadă această regiune, au interzis construcţiile mai mari decât un ostaş călare. Arhitecţii au zidit în pereţi oale de lut, care îi conferă lăcaşului o acustică aparte în interior şi minimizează sunetul ieşit afară. Lăcașul a fost reconstruit în forma pe care o avem în prezent în perioada 1763-1767 la porunca domnitorului Moldovei Grigore Callimachi si a mitropolitului Proilaviei, Daniil. Interiorul a fost pictat în frescă de zugravii Stanciu, Radu si Voicu din Hurez, iar pictura este dominată de un “roşu de Căuşeni” deosebit. Se mai păstrează şi până astăzi unele pisanii din acea perioadă, dar și basorelieful unor lei în portalul bisericii. Se zice că odată turcii au transformat construcţia în grajd. Dar peste noapte toţi caii aduşi în biserică au murit, astfel că aceştia, mânioşi pe cele întâmplate, au “scos” cu sulițele ochii tuturor sfinţilor pictaţi în biserică. Mică pe dinafară şi încăpătoare pe dinăuntru, biserica îşi aşteaptă enoriaşii, mai ales că aici nu s-au oficiat servicii divine de aproape un secol. Biserica îngropată de la Căuşeni a fost inclusă de Fondul Mondial al Monumentelor în lista celor 93 de obiecte arhitecturale de importanţă mondială care riscă să se demoleze. Deşi de ani buni se vorbeşte despre restaurarea sa, acest lucru trebuie înfăptuit, atât timp cât mai avem ce păstra.

Fotograf Vadim Șterbate


Articolul precedentVezi când și unde va fi întrerupt curentul în perioada 9 – 12 iunie
Articolul următor   În raionul Soroca nu s-au înregistrat, de Duminica Mare, cazuri de infectare cu coronavirus!
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.