Bibliotecarii din Soroca, ajută sute de familii pentru a se înregistra în sistemul de compensații / VIDEO

0
355

Și în acest an, Guvernul este alături de toate familiile din Republica Moldova. Începând cu 1 noiembrie, a fost lansat programul de compensații pentru perioada rece a anului 2023-2024. Pentru a beneficia de aceste compensații, consumatorii casnici trebuie să depună o cerere online până la data de 25 noiembrie 2023, indiferent dacă s-au înregistrat sau nu în programul din anul precedent.

Ca și în anul trecut, persoanele care întâmpină dificultăți în procesul de înregistrare se pot adresa asistenților sociali din localitate sau bibliotecarilor.

Viorica Gaja, directoarea Bibliotecii Municipale „M. Sadoveanu” din municipiul Soroca, ne-a relatat: „Începând cu data de 1 noiembrie, ne-am confruntat cu provocări neașteptate legate de programul online. A fost dificil să intrăm în sistem, parolele nu au fost oferite la timp. Iată de ce, timp de o săptămână, am fost nevoiți să înregistrăm cererile doar pe hârtie. Dat fiind faptul că zilnic adunăm un volum mare de cereri, este destul de complicat să introducem datele în sistemul de calcul. În plus, locuitorii din municipiul Soroca și din comunele din jur au continuat să se adreseze la biblioteca „Basarabia”, la biblioteca pentru copii „Steliana Grama” și la biblioteca nr 4 Soroca Nouă – pentru a solicita noi înregistrări. Totuși, constatăm că prin includerea bibliotecarilor, s-a asigurat o distribuire eficientă a sprijinului pentru toți locuitorii.”

Așa cum a promis Executivul, va oferi compensații consumatorilor în ceea ce privește facturile pentru gaze naturale, energie termică și electrică, precum și plăți directe pentru gospodăriile care încălzesc locuințele cu lemne sau cărbuni. Determinarea categoriilor de vulnerabilitate energetică se va efectua automat, pe baza unor criterii stabilite de Guvern, cum ar fi venitul, numărul de membri ai familiei, ponderea cheltuielilor pentru energie în cadrul consumului gospodăriei și tipul sistemului de încălzire utilizat.

La biblioteca „Basarabia”, am întâlnit-o pe Galina Vornic, o pensionară care a venit să se înregistreze pentru a beneficia de compensații, iată ce ne-a spus dânsa: „Dacă statul ne-ar acorda măcar o mică atenție și și-ar îndrepta privirea către noi, cu siguranță le-aș exprima recunoștința mea. În rest, nu pot face altceva decât să-mi rezerv orice comentariu favorabil cu privire la ei.

În aproape două săptămâni, bibliotecarii de la biblioteca „Basarabia” au reușit să perfecteze peste 1000 de cereri.

Larisa Prisacari, șef serviciu relații cu publicul BM „M. Sadoveanu”, a menționat: „Ne aflăm la mijlocul campaniei „Ajutor la Contor”. Oamenii, în special pensionarii, se adresează cu diverse probleme, iar nevoile lor devin o prioritate pentru noi. Vreau să menționez că noi activăm în mod voluntar pentru a oferi ajutor. Primim de la oameni multe întrebări, dar momentan nu avem răspunsuri definitive. Nu putem anticipa cu certitudine care familie va beneficia de ajutor și de ce. De aceea răspunsul nostru către beneficiari este să aibă răbdare și să aștepte până în luna decembrie pentru mai multe detalii.”

Aceste compensații provin din Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice, finanțat din bugetul de stat și sprijinul Uniunii Europene, Statelor Unite ale Americii și altor parteneri de dezvoltare.

Articolul precedentCele mai bune idei de afaceri ale elevilor au fost prezentate la LT ”C. Stere” din Soroca / VIDEO
Articolul următorMeteo, 14 noiembrie 2023: nu uitați umbrelele acasă – astăzi sunt posibile ploi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.