Biblioteca din Șolcani — izvorul din care sorb toate generațiile de locuitori

0
162

Fiind recent în satul Șolcani, localitate ce îți captează atenția chiar de la intrare prin infrastructură bine pusă la punct (drum asfaltat și marcat, parcări auto amenajate, spații publice bine îngrijite și… flori), mi-am îndreptat pașii spre biblioteca publică, cu intenția de a afla cu ce trăiește această instituție într-o localitate rurală și care mai sunt interesele cititorilor. Neștiind geografia satului, am găsit-o mai greu, dat fiind faptul că instituția împarte același acoperiș cu Oficiul Poștal și Banca Țărănească din sat, iar intrarea este pe la spatele edificiului. Urma însă să descopăr o bibliotecă spațioasă, luminoasă și îngrijită, în care cărțile frumos aranjate își așteaptă cititorii, iar bibliotecara, Larisa Prisăcari, oricând e gata să-i ajute în căutările lor.

Aici este păstrată memoria scriitorilor de valoare și promovată opera lor

Doamna Larisa Prisăcari, bibliotecară din 1994, mi-a făcut o incursiune în activitatea instituției. Biblioteca Șolcani este o bibliotecă modernă, ascultă vocea comunității, oferă atât servicii tradiționale, cât și inovatoare, povestește dânsa. Cititorii, diferiți ca număr de la o zi la alta, au și preferințe diferite, pe care biblioteca le satisface fie prin oferta de cărți, punându-le la dispoziție cele 5600 de exemplare de carte, fie prin serviciile de acces la internet, or, grație noilor tehnologii, posibilitățile bibliotecilor din sate s-au mărit semnificativ.

Toată familia găsește literatură pe plac, la biblioteca din sat

“Avem 350 de utilizatori. Cei mai activi cititori sunt locuitorii satului cu vârsta cuprinsă între 35 și 65 de ani, povestește Larisa Prisăcari. Și copiii citesc foarte bine și participă la activitățile pe care le organizăm, inclusiv cei de la grădiniță. Spre exemplu, avem Serviciul de Bibliotecă “Grădina Sufletului”, în cadrul căruia noi ne întâlnim și avem discuții pe diferite teme potrivite pentru vârsta lor, cum ar fi bunele maniere, citim povești, privim filme în desene animate. Elevii de la gimnaziu de asemenea participă la activitățile desfășurate în bibliotecă, în cadrul Serviciului „Rădăcinile cresc în adânc”. Dat fiind faptul că este anul familiei, avem un serviciu dedicat familiei, în care discutăm importanța familiei, relația dintre părinți și copii și alte aspecte importante, desfășurăm jocuri, vizionăm filme”.
Odată cu trecerea timpului, se schimbă și preferințele cititorilor, spune bibliotecara.

Biblioteca din Șolcani a participat la expoziția de promovare a turismului rural, promovând localitatea

„Ctitorii vârstnici preferă literatura postbelică, operele care descriu perioada de după al Doilea Război Mondial. Cei mai căutați autori sunt Dumbrăveanu, Beșleagă, Druță… Tinerii citesc și ei, însă preferă publicațiile autorilor contemporani, ușoare și doldora de sentimente, cum ar fi ”Fluturi” de Irina Binder și alte cărți care le dau fiori. Elevii caută literatura din programul școlar. Dacă se întâmplă că nu avem acele opere, ne salvează internetul. Avem cu ce sta la dispoziția cititorilor. Dacă înainte biblioteca se asocia cu un depozit rece cu cărți, unde cititorii veneau repede, luau cartea de pe raft și o lecturau acasă, acum e altfel. Avem multe servicii, programe, tot felul de informație vizuală, iar biblioteca este ca o casă mare și luminoasă ce atrage cititorii și unde ei se rețin când îi calcă pragul. Astăzi în bibliotecă este mai multă viață. Facem mese rotunde, ședințe informative, discutăm la o cafea. Nu există distanță între intelectuali și omul simplu, aici toți sunt egali”, menționează doamna Prisăcari.

Activități desfășurate în bibliotecă, cu implicarea celor mai mici cititori

Activitatea bibliotecii și paleta de servicii de care pot beneficia locuitorii satului s-a schimbat mult, odată cu dezvoltarea tehnologiilor informaționale. Majoritatea bibliotecilor din raionul Soroca au fost dotate cu tehnică de calcul în cadrul programului NOVATECA și conectate la rețeaua de internet. Totodată, au apărut și servicii noi de bibliotecă, ce vin să acopere necesitățile de informare a populației, iar biblioteca publică din Șolcani nu este o excepție.

Vizită de studiu în România, alături de colegi

“Grație implementării Programului Național de Modernizare a Bibliotecilor Publice din RM, Novateca, biblioteca s-a modernizat simțitor, confirmă bibliotecara din Șolcani. În această mare familie a Novatecii suntem din 2015 și facem pași importanți spre servicii noi, pentru a atrage un public tot mai divers. Atât în programul NOVATECA am primit calculatoare, cât și în proiectul în care un calculator l-am primit din proiect, iar un laptop ne-a fost cumpărat de Primăria Șolcani. Suntem foarte bucuroși, deoarece așa putem crea servicii noi de bibliotecă. Pe parcursul acestui răstimp biblioteca a lansat câteva servicii noi, ce vin în întâmpinarea doritorilor de a cunoaște și înțelege lumea frumosului, dezvoltarea caracterului imaginativ al gândirii, al emotivității și spiritului creativ: „Rădăcinile cresc în adânc”, „Bunele maniere”, „Grădina sufletului”. „Casa Verde” este un serviciu nou din cadrul replicării serviciului „Dezvoltarea afacerilor în agricultură”. Personal am avut posibilitatea să cresc profesional, să cunosc mai bine colegele din breaslă și să vizitez localități din sudul Moldovei și din România”.

Activități și programe desfășurate de Biblioteca publică Șolcani sau cu participarea instituției:

  • Programul „Cu biblioteca pe cărările verii”
  • „Mărțișor — Medalia de aur a primăverii”
  • „Moldova — plai de cântec și de dor”
  • „Familia e cheia Ta, ca Om!”
  • Ziua Bibliotecarului „Promovarea imaginii bibliotecii”
  • „Festivalul Mărului”
  • „Târgul Comunității ” în mun. Soroca etc.
Cei mai tineri cititori

Astfel, locuitorii satului Șolcani găsesc la biblioteca din sat literatura dorită sau beneficiază de diverse servicii bazate pe utilizarea calculatorului, precum: comunicarea prin skype cu rudele din depărtare, efectuarea copiilor xerox pentru acte etc. Mai nou, unii utilizatori fac plățile serviciilor comunale în regim online, ne mai povestește doamna bibliotecară, care este convinsă că biblioteca se schimbă asemenea societății și reflectă realitatea de zi cu zi. Nu întâmplător mottoul instituției este: “Biblioteca reflectă starea de lucruri a societății”.

Biblioteca din Șolcani în persoana bibliotecarei Larisa Prisăcari s-a plasat pe locul II la concursul “Istoria satului meu”

Deși am găsit-o mai greu, m-am convins că biblioteca din Șolcani merită a fi vizitată și explorată. Aceeași idee o promovează și doamna Larisa Prisăcari printre locuitorii satului: „Vă îndemn să fiți prieteni buni cu cartea până la adânci bătrâneți. Cartea este izvorul vieții, iar învățământul și cultura sunt ape din același izvor, potoliți-vă setea și veți putea trăi clipe de vis”.


Articolul precedentMoldovenii care au muncit sau muncesc în Grecia ar putea beneficia de pensii și indemnizații
Articolul următorMeteo Soroca / 18-21 noiembrie 2019

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.