Bani pentru panouri solare aruncaţi în vânt

0
62

Pe acoperişul bazinului liceului “Constantin Stere” putem admira câteva panouri solare ce ne fac să credem că ne apropiem tot mai tare de standardele europene în ceea ce ţine de energia ecologică. Doar că aceste baterii solare pentru care s-au plătit bani grei sunt mai degrabă elemente de înfrumuseţare a edificiului, decât un sistem de încălzire a apei din piscină. Deşi au fost procurate acum 7 ani, nici astăzi nu se ştie din iresponsabilitatea căror responsabili acestea sunt instalate doar de ochii lumii.

Piscina Liceului “Constantin Stere” ne-a bucurat mult pe noi, primii elevi care am avut norocul să învăţăm aici din 1991, anul deschiderii acestei instituţii de învăţământ. Doar că de lecţiile de înot cei 530 de elevi de atunci ne-am bucurat puţin timp, bazinul a fost închis în următorul an din lipsa banilor pentru întreţinere şi rămâne astfel şi până astăzi. În anul 2008 Consiliul Raional Soroca şi-a propus să reabiliteze piscina, astfel că a procurat prin intermediul Direcţiei de Învăţământ baterii solare pentru încălzirea apei. În această perioadă clădirea bazinului fusese deja transferată de la balanţa liceului la cea a Şcolii Sportive raionale. Am încercat să găsesc decizia Consiliului Raional Soroca, în urma căreia au fost alocaţi peste 750 de mii de lei pentru cazane şi panouri solare ce au fost instalate la piscină, dar nici pe pagina oficială web a Consiliului Raional şi nici la Serviciul Arhivă nu am găsit o astfel de hotărâre a aleşilor locali. Unica menţionare tangenţială cu privire la instalarea unui astfel de sistem de încălzire a apei am găsit-o în planul de acţiuni pentru implementarea Direcţiilor strategice de dezvoltare a raionului Soroca pentru anul 2008. Cu toate acestea banii publici au fost cheltuiţi pentru procurarea utilajului performant, dar nici până astăzi acesta nu este utilizat, şi este mai degrabă o piesă de decor a clădirii bazinului decât un sistem pentru producerea energiei electrice. Lora Lisnic, şef al Direcţiei Generale Finanţe, ne-a declarat pentru “Observatorul de Nord” că ea este doar un executor al deciziilor Consiliului Raional, dar ne poate spune părerea personală despre problema dată. “Şi acum bateriile solare sunt ceva nou pentru noi, dar atunci, în 2008, ele erau un „know how” (ansamblu al informațiilor și al experienței privind un nou proces tehnologic și modul de exploatare al unor utilaje noi /DEX 1998/ – n.a.) pentru Soroca. Era prevăzut să fie reparat tot bazinul şi nu doar instalarea cazanelor şi a bateriilor solare, au fost alocaţi bani şi nu o dată, în 2007 dar şi mai înainte. Eu cred că racul, broasca şi ştiuca şi-au făcut lucrul în acest caz. Eu vă spun că dacă s-ar fi vrut, s-ar fi făcut”, comentează situaţia Lora Lisnic. Se pare totuşi că anumite intrigi “pe verticala”, dar şi „pe orizontala” Administraţiei Publice Locale au jucat festa, dacă nici până astăzi piscina nu a fost reparată, iar panourile solare aşa şi nu sunt utilizate.

Într-un raport al Curţii de Conturi se face referinţă la faptul că garanția bateriilor solare şi a cazanelor este de 5 ani, cu toate acestea nici la expirarea termenului de garanţie acest echipament cumpărat de la un agent economic din Germania nu este folosit. “De menționat că, la achiziționarea cazanelor și a bateriilor solare în sumă totală de 751,0 mii lei, Direcţia Învăţământ nu și-a exercitat atribuțiile și obligațiile privind asigurarea eficienței achizițiilor. Prin urmare, acestea fiind procurate în anul 2008, până la momentul actual nu au fost instalate pentru a fi utilizate în procesul tehnologic”, se menţionează în raportul aprobat prin hotărârea Curţii de Conturi nr.26 din 20 mai 2013. Ghenadie Donos, şeful Direcţiei Învăţământ, ne-a spus că, în opinia lui, Consiliul Raional trebuia mai întâi să reabiliteze piscina, apoi să achiziţioneze aceste panouri solare. “Noi am adus în ordine această clădire care era practic devastată şi nu am stat pur şi simplu aşa, dar la noi s-a făcut moldoveneşte. Eu nu sunt autorul acestei idei, dar trebuia să fie o consecutivitate. În 2008 au fost aduse bateriile solare pentru bazinul şcolii sportive raionale care este în gestiunea Direcţiei Învăţământ şi se dorea să fie reabilitat bazinul de înot pentru copii. S-au alocat bani pentru reabilitarea clădirii în care se află bazinul, s-a făcut acoperişul şi s-au instalat bateriile solare. Deşi utilajele sunt instalate, nu pot fi folosite fiindcă nu a fost făcută reparaţia piscinei. Ele, până a fi instalate, au stat vreo cinci ani  în depozit şi au fost instalate doar după ce Direcția Învățământ a inițiat finanțarea reconstrucției acoperișului. Cu regret, suma alocată nu a fost suficientă pentru a finaliza reconstrucția bazinului de înot. În prezent, se cer surse suplimentare pentru finalizarea reconstrucției”, ne zice domnul Donos. Şi într-adevăr, panourile solare s-au prăfuit din 2008 într-un depozit şi abia în 2013 au fost instalate pe clădirea bazinului, care prin decizia autorităţilor a revenit la balanţa Liceului “Constantin Stere”.

Vasile Baş, directorul liceului “Constantin Stere”, ne-a spus că deocamdată de acest edificiu în care se află piscina şi unde se găseşte şi Sala de lupte Judo continuă să se folosească şcoala sportivă raională, chiar dacă formal a revenit la liceu. Motivul este că banii liceului sunt redirecţionaţi deocamdată pentru alte necesităţi ale instituţiei de învăţământ. “Cum instalăm sistemul şi pornim bazinul vom utiliza noi această clădire. Eu ca director am ales din punct de vedere strategic ca investiţiile din ultimii ani să fie alocate prioritar la termoizolarea liceului şi la schimbarea geamurilor”, ne-a explicat Vasile Baş de ce nu au fost investiţi banii în reparaţia piscinei. Deşi sistemul de acumulare a energiei solare ce urma să încălzească apa din bazin nu a lucrat nici măcar o zi, unul dintre panouri deja s-a spart ori a fost deteriorat intenţionat, căci nici până astăzi nu se ştie ce s-a întâmplat cu el.

Şeful Direcţiei Învăţământ ne asigură că nu a mai rămas mult până când aceste panouri vor încălzi apa din piscină. “Noi la Direcţia Învăţământ am inclus în dezvoltarea strategică a liceului “Constantin Stere” ca până la finele anului 2016 bazinul să fie utilizat. Domnul Baş dacă nu va putea finanţa reabilitarea bazinului din bugetul liceului, poate veni cu o propunere de finanţare către componenta raională, pe care eu o gestionez, şi o voi propune consiliului raional”, ne zice Ghenadie Donos.

Directorul liceului “Constantin Stere” crede că mai degrabă ar fi vorba de un termen de 2-3 ani. “Cazanele sunt instalate, doar trebuie să conectăm acest sistem la bateriile solare, ca ele să funcţioneze de la energia solară, dar şi de la gaz. Noi vrem ca panourile solare să fie utilizate prioritar pentru bazin, dar ne trebuie vreun milion de lei pentru reparaţia bazinului şi încă un milion pentru sistemul de filtrare. Deci avem nevoie cam de două milioane de lei pentru a aduce bazinul în ordine şi eu cred că undeva prin 2017-2018 bazinul ar putea funcţiona”, afirmă Vasile Baş.

Aşa că s-ar putea ca măcar la aniversarea celor 10 ani de când au fost achiziţionate panourile solare, pentru care au fost alocate mai multe sute de mii de lei din banii noştri, acestea să-şi facă misiunea de a încălzi apa în piscină pentru cei peste 1000 de elevi câţi studiază astăzi la acest liceu.


Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea independenței în mediile de comunicare din Moldova”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews.


Articolul precedentIon Manole: fiica mea mi-a spus în VIS că a fost ucisă!?
Articolul următorPlatforma DA — „procesul” (demiterilor) a început!
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.