Bani europeni, ratați la Soroca / VIDEO

0
56

Autoritățile locale din Soroca au ratat cam jumătate din valoarea unui grant de 1,6 milioane de euro, oferit de Uniunea Europeană, pentru a repara un drum de doar 3,7 kilometri care leagă comuna Vasilcău de centrul raional. Prima tranșă a intrat pe contul Aparatului Președintelui Raionului Soroca încă în aprilie 2022. S-au alocat și din bugetul local alte milioane de lei, iar lucrările urmau să fie gata, cel târziu, până la finele anului 2023. Cu toate acestea, drumul nu a fost construit în totalitate și necesită încă reparații, valoarea cărora a crescut semnificativ, între timp. Vorbim de o sumă estimată la 29 de milioane de lei, alți bani publici, pe care autoritățile locale i-ar fi economisit dacă făceau lucrările la timp. Cum s-a ajuns la această situație, aflați din investigație. 

5 decembrie 2024. Consiliului Raional Soroca aprobă restituirea sumei de circa 762 de mii de euro, adică peste 14 milioane de lei, bani oferiți sub formă de grant de Uniunea Europeană. Motivul – nu au fost valorificați la timp. Respectiv, sunt bani pierduți, care trebuie întorși donatorului, ceea ce a stârnit nemulțumirea unor consilieri raionali. 

INGA BURLACU, consilieră PAS, raionul Soroca: Domnule președinte, o să am îndrăzneala să întreb, în numele locuitorilor din Vasilcău, care este soarta în continuare a acestui drum, în urma adoptării deciziei, dacă bani nu mai există, îi întoarcem înapoi? Iar în fondul rutier, astăzi, disponibil nu este suficient și nu există acolo cele 29 de milioane de lei de care aveți nevoie pentru finalizarea și construcția drumului în etapa doi. 

VEACESLAV RUSNAC, președintele raionului Soroca: Stimați consilieri, e clar, ne-am pomenit într-o situație neplăcută, dar noi cu toții ne-am dorit reparația acestui drum. Așa cum ați nominalizat, doamnă consilier, drumul o să fie reparat în continuare. Deci, după cum ați văzut, e planificat în anul 2025 și o să-l reparăm. 

Aceeași promisiune, locuitorii din Vasilcău au auzit-o și acum trei ani, după ce, împreună cu o comună înfrățită din județul Iași, România, au primit undă verde să implementeze, pe banii Uniunii Europene, un proiect transfrontalier și să repare pe ambele maluri ale Prutului câte o porțiune de drum. S-a reușit acest lucru, însă, doar în România, drumul din Comarna, județul Iași, fiind dat în exploatare încă în vara lui 2023. Sătenii din Vasilcău și-au dorit un drum mai bun care unește comuna cu orașul Soroca, ne spune secretara Consiliului comunal, Valentina Struc.

VALENTINA STRUC, secretara Consiliului comunal Vasilcău: Acest drum are o importanță pentru comuna Vasilcău, atât pentru cele trei sate care sunt în comună, cât și pentru satul Trifăuți, care este primărie separată. Aceasta este unicul drum care face conexiune directă cu drumul național L103. N-a fost reparat drumul 30 de ani, dar, în schimb, era parțial asfaltat și cât de cât era posibil de parcurs această distanță. După începutul lucrărilor vedeți că a fost scos primul strat de asfalt și a rămas acest prundiș cu nisip și colb. 

Pentru că acest traseu de 3,7 kilometri se află în gestiunea Consiliul Raional Soroca, un rol cheie în gestionarea proiectului l-a avut Veaceslav Rusnac, președintele raionului. Totodată, autoritățile raionale și-au asumat cofinanțarea proiectului cu 3 milioane de lei. Această sumă reprezintă doar 12% din valoarea lucrărilor la drumul Vasilcău, estimată inițial la peste 1,1 milioane de euro. În septembrie 2022, la opt luni de la semnarea acordului de grant, nu era turnat niciun metru de asfalt. 

28 septembrie 2022

IURIE TĂNASE, vicepreședinte al raionului Soroca: Noi am examinat toate posibilitățile, inclusiv să luăm un credit, noi Consiliul raional să ne asumăm ca să o scoatem în capăt. Conștientizăm faptul că o să pierdem un milion de euro și asta ar fi o crimă. Dar nici asta nu o putem face pentru că noi avem alt credit.

Nemulțumiți de situația creată, zeci de locuitori ai comunei Vasilcău au blocat, de mai multe ori, drumul în semn de protest. Asea Railean, managera proiectului, angajată de Consiliul Raional Soroca pe perioada implementării proiectului, le explică oamenilor de ce nu s-au început lucrările.

15 septembrie 2022

ASEA RAILEAN, manageră de proiect: Conform prețurilor actuale, când s-a elaborat propunerea de proiect, când s-a elaborat proiectul în 2019, pentru porțiunea de drum care este prevăzută în proiect L103, pentru 3,7 km era necesar 1,24 milioane de euro. Astăzi, la moment, pentru aceeași porțiune de drum este necesar aproape de 34 de milioane de lei, ceea ce ar însemna 1,7 milioane de euro.

Chiar dacă nu aveau toți banii necesari, în septembrie 2022, echipa de implementare a proiectului din cadrul Consiliului raional organizează o licitație publică și selectează compania Agent Construct, care s-a angajat să repare drumul de la Vasilcău cu aproape 32,3 milioane de lei, o sumă cu peste 10 milioane de lei mai mare decât valoarea inițială a proiectului. Această diferență a fost acoperită mai târziu, în mare parte, tot de Uniunea Europeană, care a majorat valoarea grantului cu 600 de mii de euro. A crescut, de asemenea, și contribuția pe care și-a asumat-o Consiliul Raional Soroca. Nimic nu părea să împiedice reparația drumului care, potrivit contractului, trebuia să fie gata în opt luni, mai exact, până pe 23 august 2023. Pe 18 august 2023, adică cu o săptămână până la expirarea termenului de finisare a lucrărilor, muncitorii abia pregăteau o porțiune de drum, pe care urma să fie turnat betonul.

Pe lângă asta, compania Agent Construct a înlăturat stratul vechi de asfalt și a apucat să-l acopere cu piatră spartă. A defrișat și o parte din vegetație, ceea ce înseamnă cam 22% din totalul lucrărilor. Deoarece nu s-a reușit în termen, pe 22 august 2023 a fost semnat un acord de majorare a termenul de implementare a proiectului până în noiembrie 2023. Între timp, șoferii nemulțumiți au ieșit din nou la protest. Chiar și așa, firma nu și-a onorat obligațiile la timp. Mai mult, pe 11 decembrie 2023, Agent Construct intră în proces de insolvabilitate din cauza unor datorii acumulate. Administratoarea companiei, Olesea Digolean, dă vina pe Consiliul Raional Soroca că nu a făcut plățile pentru lucrări în timp util, ceea ce a și dus la tergiversarea lucrărilor.

OLESEA DIGOLEAN, administratoarea Agent Construct SRL: Sistau și se duceau de nas plățile: „Haideți că astăzi o să fie, haideți voi lucrați și noi pe urmă o să vă achităm. Faceți din banii voștri și pe urmă…”. Și tot așa mai departe. Adică, era tărăgănarea asta și bețe puse-n roate. Cauza, până când, nu o cunoaștem, dar asta este.

Potrivit datelor Serviciului Financiar al Aparatului Președintelui raionului Soroca, Agent Construct a primit, în 2023, peste 16 milioane de lei, dintre care circa 2,4 milioane de lei sunt bani alocați din Fondul Rutier, iar restul sunt bani europeni. Adică, compania de construcții a primit jumătate din suma lucrărilor, prevăzută în contractul semnat cu autoritățile raionale. Ultimul transfer a fost solicitat în data de 14 noiembrie 2023, iar peste o lună Agent Construct intră în proces de insolvabilitate. Chiar dacă firma se afla la un pas de faliment, președintele raionului Soroca, Veaceslav Rusnac, semnează pe 22 decembrie 2023 un acord de majorare a termenului de efectuare a lucrărilor până pe 30 martie 2024. Se întâmplă a doua zi după ce pe conturile autorităților locale a intrat a doua tranșă de la Uniunea Europeană. Vorbim de o sumă de aproape 900 de mii de euro, echivalentul a circa 17 milioane de lei. Și asta, chiar dacă perioada de implementare a proiectului de grant se încheia, oficial, peste doar nouă zile. Întrebat de ce a semnat acest document în astfel de condiții, președintele raionului a răspuns scurt.

VEACESLAV RUSNAC, președintele raionului Soroca: Nu cunosc despre ce acord discutați, chiar deja a trecut, cât o trecut… nu cunosc.  

Una peste alta, pe 18 ianuarie 2024 președintele raionului Soroca notifică firma, în proces de insolvabilitate, că, în calitate de autoritate contractantă, Consiliul raional Soroca declară nul acordul adițional din 22 decembrie 2023 și că vor rezilierea contractului începând cu data de 26 ianuarie 2024. De asemenea, Consiliul Raional Soroca angajează un avocat și dă în judecată firma, cerând constatarea nulității absolute a acestui acord, dosar care se află pe rol la Curtea de Apel Bălți. Managera proiectului, Asea Railean, crede că măsurile autorităților raionale nu au fost corecte, ceea ce a dus, de fapt, la stoparea lucrărilor.

ASEA RAILEAN, manageră de proiect: Pentru locuitorii acestor sate era mult mai bine să fie efectuat drumul cu întârziere, chiar dacă era o penalitate pentru întârziere, dar era drumul făcut. Dar așa, au rămas banii nevalorificați și drumul nefăcut. Noi ne-am ocupat, ca echipă de implementare a proiectului, pentru activitățile proiectului, dar n-am avut dreptul de a gestiona banii, n-am avut dreptul de a lua o decizie. Deci, nu poate fi plasate sau, mai bine zis, transmise atribuțiile celor de la Consiliul Raional Soroca pe numele echipei de implementare a proiectului. 

De asemenea, Consiliul Raional Soroca a informat compania că trebuie să achite despăgubiri pentru daunele cauzate, calculate din: „prefinanțarea nevaloraficată în valoare de 3,7 milioane de lei, daune de 1,6 milioane de lei și suma necesară pentru remedierea neconformităților care urmează a fi evaluate în urma expertizei”. Menționăm că, spre sfârșitul anului 2023, Agent Construct a turnat, totuși, beton pe circa un sfert din drum, iar expertiza a depistat și aici o serie de neconformități, cum ar fi gropi și fisuri.

VEACESLAV RUSNAC, președintele raionului Soroca: Le-a fost retrasă garanția de bună execuție, aproape 3,3 milioane de lei. Porțiunea dată de drum, în urma unei expertize tehnice, a fost remediată tot din banii de bună execuție.  

În 2024, mai bine de jumătate de an, construcția drumului a fost, practic, sistată. În loc să circule pe un drum asfaltat, așa cum li s-a tot promis în toți acești ani, șoferii din Vasilcău și din localitățile din preajmă trebuie să se mulțumească cu un drum care, în mare parte, este acoperit doar cu pietriș. Lucrările au fost reluate  spre sfârșitul lunii august 2024, doar că de o altă firmă – Drumnord-Construct, care a fost selectată de autoritățile locale în urma unei noi licitații publice. Suma contractului – 2,7 milioane lei. Mai multe detalii ne dă, la fața locului, dirigintele de șantier, Victor Bîrnaz.

VICTOR BÎRNAZ, diriginte de șantier: Lucrările de reparație a drumului s-au început pe data de 19 august, aici, traseul acesta e de 850 de metri liniari. Betonarea anul trecut s-a făcut, dar acum am continuat cu 135 de metri de beton care nu au fost făcuți mai înainte. Acum ne ocupăm de acostamente.

Așadar,  în ultimii ani, din traseul de 3,7 kilometri, s-a pus beton doar pe circa un kilometru de drum. Mai rămân încă aproape 2,7 kilometri nebetonați pentru care autoritățile locale trebuie să caute surse de finanțare în bugetul local, în condițiile în care banii, primiți în acest scop de la Uniunea Europeană, nu au fost valorificați la timp.

Reporter: Considerați că ați ratat niște bani europeni? 

VEACESLAV RUSNAC, președintele raionului Soroca: Sigur, consider că i-am ratat, dar, știți, aici nu este vina Consiliului Raional. Din partea noastră s-au cerut surse financiare, bani și consiliul a garantat. Mai departe ce trebuia să facem noi? Ce trebuia noi să facem? 

Reporter: Dar din ce bani veți repara următoarea porțiune? 

VEACESLAV RUSNAC, președintele raionului Soroca: Din păcate, reparația următoare va fi din banii Consiliul raional, din fondul  rutier al Consiliului raional.

INGA BURLACU, consilieră PAS, raionul Soroca: Personal, cred că este o mare rușine, iresponsabilitate și incompetență din partea Consiliului Raional Soroca pentru că a avut la dispoziție 1,8 milioane de euro ca să implementeze acest proiect și să construiască drumul de la Vasilcău, dar, din păcate, nu au reușit să valorifice acești bani în folosul cetățenilor. 

Până autoritățile vor duce la bun sfârșit proiectul, oamenilor le rămâne doar să circule pe un drum care nu e nici pe jumătate reparat.

Acest material a fost realizat cu suportul financiar al Uniunii Europene, în cadrul proiectului „Susținem mass-media independentă și publicarea conținutului de calitate în Moldova”, implementat de ERIM și CU SENS. Conținutul subiectului și opiniile expuse aparțin, exclusiv, autorilor.

Reporteri: Dorina CIOCA, Observatorul de Nord și Vlad ȚURCAN, CU SENS


  • ETICHETE
  • DC
Articolul precedentPrecizare: sistemele de supraveghere a spațiului aerian ale Armatei Naționale nu au înregistrat survolarea neautorizată a spațiului aerian al Republicii Moldovae.
Articolul următorCopiii cercului „Lumea Origami” – creatorii magiei din hârtie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.