(FOTO/VIDEO) Astăzi a avut loc lansarea cărții-album “De la şatră la palat”

0
170

Astăzi a fost lansată catea-album “De la şatră la palat”, a cărei autori sunt istoricul Nicolae Bulat şi fotograful Vadim Șterbate. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai autorităților publice locale, Editurii ARC, soroceni și rromi, o parte dintre care sunt eroii ilustrațiilor ce se cuprind în ea.

Prin urmare, a fost realizată o scurtă prezentare a cărții-album, iar autorii au împărtășit cum au ajuns la varianta finală a acesteia. “Apariția cărții nu este întâmplătoare. Doresc să vă spun că, lucrând în domeniul turismului, nu o dată am avut întâlniri cu rromii din Dealul Țiganilor, care îmi ziceau să le aducem turiști. Am înțeles că este foarte important pentru ei și la rândul meu, le spuneam că ar trebui să aibă un muzeu al lor, un restaurant cu mâncare tradițională țigănească, și astfel turiștii vor veni nu doar la Cetate, dar și în dealul Sorocii. Tot ce am făcut noi, este să dăm un imbold pentru ceea urmează”, a declarat Nicolae Bulat.Cartea cuprinde secvențe din istoria și viața contemporană a rromilor din ținutul Sorocii. “Am făcut multe fotografii, iar cele mai reușite se regăsesc în volum. De multe ori nu veneam acasă, dar mergeam în deal, unde căutam să fotografiez cele mai interesante momente din viața de zi cu zi a rromilor, spune Vadim Șterbate, autorul fotografiilor din carte. Îmi pare bine că Editura ARC a venit cu această propunere și că până la urmă am reușit să realizăm ceea ce ne-am propus”.

“Ideia de a realiza această carte vine de la un alt sorocean, Mihai Bacinschi, pictor șef la Editura ARC, care a propus să facem un album despre rromii din Soroca și pe care am acceptat-o din prima”, a declarat Iurie Bârsă, directorul Editurii ARC, precizând că Soroca are un potențial turistic mare.

La rândul său, baronul rromilor, Artur Cerari, a menționat că “cartea reprezintă orașul, și deci întreaga republică. Tot ceea ce facem este pentru binele tuturor. Imaginea țării trebuie promovată, și anume ospitalitatea locuitorilor, cultura multietnică, tradițiile și nu numai”.

Menționăm că, volumul cuprinde date istorice despre comunitatea rromă și evoluția acesteia pe teritoriul țării noastre și în Ținutul Sorocii, dar și povestiri lirice despre unii locuitori de etnie rromă de aici. Totodată la ilustrarea cărții sunt utilizate imagini de arhivă, dar și fotografii actuale, realizate în renumitul cartier, unde este concentrată comunitatea rromă din Soroca, supranumit “Dealul țiganilor”.

Cartea-album a fost tipărită în Ungaria și editată în 1000 de exemplare. Volumul a fost pus în vânzare și poate fi găsit în librării.

Rromii soroceni – eroii cărții “De la șatră la palat”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.