Asociațiile de băștinași pot primi granturi pentru inițiativele de dezvoltare locală

0
130

PNUD Moldova și Guvernul Elveției lansează programele de granturi „Incubator” și „Accelerator 1+1”, pentru a susține inițiativele de dezvoltare comunitară ale băștinașilor, în parteneriat cu autoritățile locale, pe parcursul anului 2020, se arată într-un comunicat.

La programul de granturi „Incubator” pot depune dosarele de participare asociațiile de băștinași la început de cale sau grupurile de inițiativă care își propun crearea unei asociații eficiente. Inițiativele selectate vor primi finanțare de până la 1000 de dolari.

La programul de granturi „Accelerator 1+1” pot depune dosarele asociațiile de băștinași înregistrate, cu experiență demonstrată de implementare a unui proiect local. Asociațiile vor beneficia de un grant sub formă de co-finanțare de până la 10.000 de dolari, în baza formulei 1+1 (suma grantului oferit de PNUD și Guvernul Elveției asociației de băștinași va fi echivalentă cu contribuțiile colectate din diasporă atât online, cât și offline).

Aceste două programe contribuie la susținerea dezvoltării comunităților din Republica Moldova afectate de migrație, prin îmbunătățirea serviciilor publice locale și stimularea activităților economice generatoare de venituri. Totodată, este încurajată implicarea socială și economică a diasporei în procesul de revitalizare a localităților de baștină.

Pe parcursul anului 2019, programele „Incubator” și „Accelerator 1+1” au susținut asociațiile de băștinași ce au cooperat cu primăriile din 44 localități pentru a realiza proiecte de îmbunătățire a infrastructurii și serviciilor publice. În total, PNUD și Guvernul Elveției au acordat granturi în sumă de 166,54 mii de dolari. Totodată, au fost colectați de către băștinași 183,71 mii de dolari.

Astfel, băștinașii reveniți temporar în comunitățile natale s-au reconectat la pulsul dezvoltării locale, au participat la ședințe de planificare a priorităților locale și au contribuit la îmbunătățirea condițiilor de viață a localnicilor.  În rezultat, circa 130 mii locuitori din cele 44 localități beneficiază de servicii îmbunătățite de iluminat, apă și canalizare, drumuri și trotuare, locuri de agrement amenajate, ș.a.

Programele de granturi „Incubator” și „Accelerator 1+1” vor fi lansate anual la nivel național până în anul 2022.

Detalii AICI.


Articolul precedentGalerie foto: ”Miss Biologia 2020” a adunat elevele frumoase și deștepte din Volovița
Articolul următorConcedierea LIFTIEREI sau DEGEABA de 30 ani mai facem valuri
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.