Ascultați ce spun copiii: Sprâncenele folosesc ca să țină fruntea sus

0
48

  Răspunsurile de mai jos sunt extrase din cartea “Experimentul Zaica” de Daniela Alexandrescu, Irina Nicolau și Ciprian Voicila, Editura Meridiane… Dorel Zaica este un pictor, profesor de desen la Liceul “Nicolae Tonitza”, București. El a inventat fel de fel de întrebări pentru a stimula creativitatea copiilor, încercând să-i scape de formalismele tipice gândirii adulților. Asta-i și partea frumoasă la copii, că la întrebarea “Mamifer mare și gri?” nu răspund ca adulții, automat, “Elefant!”… Trebuie subliniat faptul că multe din întrebări au fost puse în perioada comunismului (respectivii au acum circa 30 de ani), așa că dacă sunteți născuți după anul 1975, probabil că nu veți gusta acele răspunsuri, pentru că dacă nu ați trăit perioada respectivă în mod conștient, este imposibil să o conceptualizați!

 

*Ce este săpunul? Cum se face?

− Săpunul este făcut din alunecuș, din otravă și îl colorează cu acuarela. (10 ani) Săpunul se face din mai mulți clăbuci, la un loc. (6 ani)

 

*Ce sunt microbii?

− Microbii sunt niște viermișori, stă la măsea, mănâncă, se satură și pe urmă iese afară, se așează pe trotuar și când trec oameni le intră lor în gură. (7 ani) Microbii sunt niște gândăcei mici de tot, ei sunt ascunși pe la aprozar. Ei vede că ai cumpărat cartofi, sare pe cartofi și dacă nu-l speli pe cartof, tu mori. (7 ani) Microbii intra înăuntru la om și acolo lasă fel de fel de murdării, că ei sunt murdari pe picioare și îl îmbolnăvește pe om. (7 ani)

 

*Cum pot vedea pisicile noaptea?

− Pisicile pot vedea noaptea, că au ochii de fosfor. (6 ani) Pisicile au o linie pe ochi, ziua și linia se îngrașe și seara se face ochiul plin de linia asta și vede foarte bine. (6 ani)

 

* De ce e întotdeauna îmbrăcat mirele în negru și mireasa în alb?

− Mirele e îmbrăcat în negru că așa e legea, așa a spus tovarășul Nicolae Ceaușescu. (6 ani)

 

*De ce există obiceiul ca cei mici când sunt botezați să fie băgați de preot în cazanul cu apă?

− Copiii mici, când se botează, îi bagă în cazanul cu apă, că așa a zis tovarășul Nicolae Ceaușescu și să nu-l supărăm. (8 ani)

 

*De ce nu învață carte toți copiii acasă și trebuie să vină neapărat la școală?

− Copiii învață la școală și nu acasă, că acasă nu au directoare. (8 ani)

 

*De ce își fac oamenii cadouri?

− Oamenii își fac cadouri ca să nu fie nesimțiți. (7 ani)

 

*De ce nu vorbesc toți oamenii din lume aceeași limbă?

− Dacă ar vorbi toți oamenii din lume aceeași limbă s-ar încurca străzile, toți s-ar duce în țara unde este mai bine. (7 ani) Oamenii vorbesc limbi diferite, ca în altă parte, tovarășa de română îi învață englezească. (7 ani)

 

* De ce doar unele flori miros frumos?

− Floarea miroase frumos, că vine albina și îi ia mierea și să-i rămână măcar mirosul. (8 ani)

 

*De ce găina nu zboară pe sus, ca celelalte păsări?

− Găina nu zboară pe sus ca celelalte păsări, pentru că-i e frică să nu scape oul, când îi vine să-l facă. (10 ani)

 

*De ce unii oameni donează sânge?

− Oamenii care au calorii grase, probabil ca ăștia sunt oameni grași, donează sânge la aia care le curge sânge din nas. (7 ani)

 

*De ce are laptele culoarea albă și nu ca iarba, verde?

− Laptele are culoarea albă, că omul nu mănâncă, dacă vaca face o prostie așa de mare să facă laptele albastru sau verde. (7 ani) Vaca face laptele alb, că iarna, când nu are iarbă, mănâncă hârtie. (7 ani)

 

* La ce folosesc sprâncenele?

− Sprâncenele folosesc ca să țină fruntea sus, să nu-i vina fruntea pe ochi. (6 ani)

 

*Chiar nu le este frică deloc pompierilor de foc?

− Pompierii nu se ard că au două perechi de haine pe ei și ei mai au curaj și cizme. (6 ani)

 

* De ce există ceasuri cu cuc și nu cu cocoș, din moment ce cocoșul e cunoscut că ne trezește dimineața?

− Ceasurile sunt cu cuc și nu cu cocos, deoarece cucul a fost prima pasăre sculătoare. (11 ani) Mult mai ușor învață un mecanism cu roți dințate să zică: Cu-cu decât Cu-cu-ri-gu. (13 ani) Meșterul care a băgat prima dată cucul în ceas s-a gândit că nu poate să strâmteze ditamai cocoșul și să-l bage acolo, și de atunci ceasul a rămas așa, cu cuc și nu cu cocoș. (11 ani)

 

*Ce fac soldații care au pierdut războiul?

− Soldații care au pierdut războiul le spune ca să le fie rușine și îi face de râs la întreg războiul. (7 ani) Și soldații care au pierdut trebuiesc lăudați, ca să nu se descurajeze chiar așa. (10 ani) Soldații care au pierdut războiul se duc la mama lor, ca să plângă. Ei plâng la mama lor, că în altă parte le e rușine. (7 ani)


Articolul precedentAmintiri din copilărie… cu Petre Popa
Articolul următorVIDEO: Cele mai apreciate fotografii din concursul Mini Miss și Mister Soroca
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.