Andrei Arhirii – un James Last de Hăsnășenii Mari!

0
237

De-ale Festivalului „Fanfara Argintie”

  Probabil, foarte mulți dintre spectatorii veniți la Festivalul-concurs „Fanfara Argintie” și-au făcut un clasament al lor care a fost sau nu a fost în concordanță cu deciziile juriului. Eu, bunăoară, am făcut acest lucru, dar țin să fac o mică, dar importantă precizare – nici prin gând nu mi-a venit să pun la îndoială competența juriului și, implicit, decizia lui de a acorda Premiul Mare fanfarei de la Zaim, care de departe a fost cea mai bună, dar…

A existat la acest extraordinar concert în aer liber o persoană care, fără îndoială, a captat atenția celor din jur și care a făcut să ni se facă „pielea de găină”, iar picioarele „s-o miște involuntar din loc”. Este vorba despre dirijorul fanfarei din satul Hăsnășenii Mari, Andrei Arhirii. Rar mi-a fost dat să văd și să mă bucur de prestația unei astfel de persoane pline de har și carismă, unei „sfârlogi” care-l face și pe mort să învie! Or, toată mișcarea prezentă pe piața centrală din Soroca, de la mic la mare, mi s-a părut vrăjită, pur și simplu, de maniera lui de a dirija, iar ovațiile „bravo!!!” s-au făcut auzite de peste tot. Prestația sa din scenă mi-a amintit de celebrul compozitor și dirijor german, James last, care orice concert al orchestrei sale îl transforma într-o acțiune interactivă, care implica, în egală măsură, artiștii/interpreții de pe scenă și spectatorii din sală!

Foto: James LAST

…Până la urmă, fanfara de la Hăsnășenii Mari a ocupat un onorant loc III, dar această apreciere, pe merit!, a hăsnășenilor mi s-a părut oarecum insuficientă, fiindcă merita un premiu aparte și personal dirijorul Andrei Arhirii. Și dacă la festival se înmânează și premii speciale, am și eu o propunere – să fie cumva „însemnat” și cel mai bun dirijor, iar premiul să fie denumit „Grigore Zănoagă”. Ba mai mult – redacția ziarului „Observatorul de Nord” este gata să acorde acest premiu special.

Apropo, în acest an Andrei Arhirii ar fi avut un concurent pe măsură – Ion Veste de la Zaim.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.