Andrei Arhirii – un James Last de Hăsnășenii Mari!

0
282

De-ale Festivalului „Fanfara Argintie”

  Probabil, foarte mulți dintre spectatorii veniți la Festivalul-concurs „Fanfara Argintie” și-au făcut un clasament al lor care a fost sau nu a fost în concordanță cu deciziile juriului. Eu, bunăoară, am făcut acest lucru, dar țin să fac o mică, dar importantă precizare – nici prin gând nu mi-a venit să pun la îndoială competența juriului și, implicit, decizia lui de a acorda Premiul Mare fanfarei de la Zaim, care de departe a fost cea mai bună, dar…

A existat la acest extraordinar concert în aer liber o persoană care, fără îndoială, a captat atenția celor din jur și care a făcut să ni se facă „pielea de găină”, iar picioarele „s-o miște involuntar din loc”. Este vorba despre dirijorul fanfarei din satul Hăsnășenii Mari, Andrei Arhirii. Rar mi-a fost dat să văd și să mă bucur de prestația unei astfel de persoane pline de har și carismă, unei „sfârlogi” care-l face și pe mort să învie! Or, toată mișcarea prezentă pe piața centrală din Soroca, de la mic la mare, mi s-a părut vrăjită, pur și simplu, de maniera lui de a dirija, iar ovațiile „bravo!!!” s-au făcut auzite de peste tot. Prestația sa din scenă mi-a amintit de celebrul compozitor și dirijor german, James last, care orice concert al orchestrei sale îl transforma într-o acțiune interactivă, care implica, în egală măsură, artiștii/interpreții de pe scenă și spectatorii din sală!

Foto: James LAST

…Până la urmă, fanfara de la Hăsnășenii Mari a ocupat un onorant loc III, dar această apreciere, pe merit!, a hăsnășenilor mi s-a părut oarecum insuficientă, fiindcă merita un premiu aparte și personal dirijorul Andrei Arhirii. Și dacă la festival se înmânează și premii speciale, am și eu o propunere – să fie cumva „însemnat” și cel mai bun dirijor, iar premiul să fie denumit „Grigore Zănoagă”. Ba mai mult – redacția ziarului „Observatorul de Nord” este gata să acorde acest premiu special.

Apropo, în acest an Andrei Arhirii ar fi avut un concurent pe măsură – Ion Veste de la Zaim.

Articolul precedentFanfara de la Zaim – câștigătoarea Premiului Mare la festivalul-concurs „Fanfara Argintie”!
Articolul următorGalerie foto cu Iarmarocul „Produs de Soroca” și Festivalul „Fanfara Argintie”
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.