Andrei Arhirii. „Succesul nu vine pe tavă, pentru el trebuie multă muncă, efort, sacrificii”

0
25

  Andrei Arhirii este un muzician și dirijor  cu nume sonor, atât la nivel raional și național, cât și internațional, afirmându-se ca  muzician neîntrecut, conducător talentat și dirijor de excepție al orchestrei de fanfară „Hasnaș”, care a reușit în timp record să se afirme ca un colectiv de instrumentiști de o prestație majoră, câștigând aprecierea publicului, atât în țară, cât și peste hotare.

  Pasiunea sa pentru muzică a început în copilărie, fiind atras de sunetul trompetei. După absolvirea Școlii de Muzică din Orhei, s-a stabilit în satul Hăsnășenii Mari, unde a fondat fanfara „Hasnaș”, colectând instrumente vechi din diverse localități. Reușind să obțină și finanțare, pe lângă propriile investiții, a amenajat și dotat un spațiu pentru repetiții. Ca conducător și dirijor al fanfarei, participă la numeroase concursuri naționale și internaționale, obținând recunoaștere și premii. Printre realizările notabile se numără participarea la Festivalul Fanfarelor de la Iași și Botoșani. De asemenea, orchestra de fanfară „Hasnaș” a devenit celebră, prin participarea la emisiunea „Românii au talent”, reușind să ridice o sală în picioare, câștigând o înaltă apreciere din partea publicului spectator, dar și a tuturor fanilor muzicii de fanfară.  

Eforturile sale au contribuit semnificativ la promovarea acestui gen de muzică, la întregirea imaginii culturii drochiene și consolidarea unei orchestre de fanfară pentru copii de marcă înaltă din nordul țării. 

Anul 2024 a fost pentru fanfara „Hasnaș” unul semnificativ, marcând 10 ani de la fondarea orchestrei. Cu aceeași dedicație și înalt profesionalism, continuă prodigioasa activitate renumitul dirijor Andrei Arhirii, adunând în palmaresul reușitelor noi succese. Nu am ezitat să susțin un mic interviu cu neobositul dirijor, pentru a înțelege mai bine secretul succesului, care i-a dus faima peste tot în lume.

  • Stimate Andrei Arhirii, aș vrea să știu, cum a început frumoasa poveste a fanfarei „Hasnăș” și de unde-și trage rădăcinile acea dragoste față de muzica de fanfară? 
  •  E o poveste frumoasă, care a început din anii copilăriei. De mic copil rămasem vrăjit de primele sunete auzite, de primele instrumente văzute. La noi, în satul de baștină Chiperceni din raionul Orhei, am avut o fanfară, ce cânta muzică funebră la înmormântări. Anume acele acorduri cumva m-au marcat, m-au impresionat foarte tare. Acea muzică mi-a pătruns adânc în suflet. Era o muzică plină de acorduri grave și minore, care mi-au altoit dragostea față de muzica de fanfară, după care am și urmat studiile la școală de muzică din Orhei, la care îmi făceam naveta pe bicicletă, ce ocupă un loc aparte în amintirile mele acele drumuri petrecute cu bicicleta până la școala de muzică din Orhei. Când am venit în satul Hăsnășenii Mari, am înființat orchestra de fanfară „Hasnaș” și așa am început activitatea, cu pași mici, cu mari provocări și greutăți, dar am mers înainte, reușind să realizăm multe lucruri frumoase. 
  • Cum a evoluat orchestra de fanfară timp de 10 ani? Și dacă ați întâlnit unele greutăți, cum ați reușit să le depășiți?  
  • Desigur, succesul nu vine pe tavă, pentru el trebuie multă muncă, efort, sacrificii. Pe parcursul anilor, evident, că am avut multe provocări, obstacole, greutăți de ordin financiar, multe neajunsuri, decepții, dezamăgiri. De multe ori eram gata să renunț, dar marea dragoste pe care o purtam în suflet pentru muzica de fanfară, m-a ajutat să depășesc aceste impedimente și nu regret nici azi, că am avut curajul să rezist în fața provocărilor. La început a fost tare greu, căci nu aveam instrumente. Am găsit instrumente de tot felul, prin lucruri aruncate la gunoiști, prin case de cultură abandonate, pe la foști conducători de fanfară, le-am lipit, le-am legat cu sârmă, le-am adus în ordine, am adunat potențiali discipoli și a m-am pus pe treabă. Puțin mai târziu am avut parte de diferite proiecte de finanțare care ne-au adus echipamente noi și lucrul a început să meargă mai bine.
  • Dacă ar fi să comparăm primul an de activitate a orchestrei „Hasnaș” și acum, după 10 ani de activitate, când ați simțit pentru prima dată gustul succesului?
  • Evident, la primele concerte prezentate cu copilașii micuți, care abia cântau primele acorduri, chiar și dacă mai stângace, dar, totuși au fost primii fiori și momente de bucurie, trăite alături de o fanfară creată de mine personal. Primul concert a fost aici laHăsnășenii Mari, după câteva luni de repetiții. Îmi aduc aminte cum am cântat primele două piese la Revelionul din Al doilea concert a fost prezentat în satul Nicoreni și toți așa au rămas impresionați, căci nu știa nimeni că în satul Hăsnășenii Mari este o asemenea fanfară de copii. Ieșind pe scena mare, am impresionat un raion întreg. Ne-am bucurat de  multe aplauze și apreciere din partea publicului.
  • Este bine cunoscut faptul, că la „Românii au talent” ați ridicat o sală întreagă, dar și juriul în picioare. Ca dirijor, ce emoții ați trăit în acel moment?
  • Nu pot să vă redau acele emoții care le-am simțit atunci. Evident, când ajungi la un nivel și lucrurile merg foarte bine, evident trebuie să treci la o treaptă următoare. Anume, acest show de la „Românii au talent” a fost treapta următoare, pe care noi am trecut-o cu brio. După acel succes, noi am câștigat un alt nume, un alt nivel, deja facem muzică de altă categorie. Ce am simțit atunci?  Am trăit niște emoții extraordinar de frumoase, iar acea atmosferă, aplauzele și ovațiile îndelungate, ne-au dat o adrenalină de nedescris. Acea senzație a fost expresia desăvârșită a succesului.
  • De ceva timp colectivul fanfarei s-a mai completat cu o nouă membră, o tânără și promițătoare interpretă, Ionela Stîna. Cum a apărut această idee și care a fost reacția Ionelei de a deveni solista unei orchestre de fanfară?
  • Această idee a apărut întâmplător. Noi eram în căutarea unei soliste pentru orchestră. Căutând și pe rețelele de socializare, am dat de un concurs, la care participase și Ionela Stîna, câștigând Premiul Mare. Am ascultat din piesele pe care le interpretase și în alte postări de pe FB, dar și în cadrul mai multor concerte, am aflat cine este profesoara ei de canto, căci este și discipola Școlii de muzică pentru copii din orașul Drochia. Ulterior, după discuția cu profesoara Nicoli Bacuș, am întrebat dacă ar fi de acord să colaboreze cu orchestra de fanfară „Hasnaș”, iar Ionela să fie solista orchestrei. Doamna profesoară a fost deschisă pentru o colaborare frumoasă, afirmând că discipola dumneaei ar avea doar de câștigat în plan profesional, dezvoltându-și abilitățile vocale, având un potențial impresionant. Am telefonat și părinții Ionelei, care s-au arătat interesați de această propunere, rămânând chiar surprinși de faptul, că băieții din fanfara „Hasnaș” ar dori să colaboreze cu o fată, ca solistă a orchestrei. Ionela a fost și ea foarte entuziasmată, că va deveni solista orchestrei, căci noi deja aveam un nume bine cunoscut atât la nivel raional, cât și național. Dânsa a acceptat cu mare drag, afirmând că pentru ea este o onoare de a fi parte a colectivului, care poartă în brațe o frumoasă istorie. Numele orchestrei este al boierului Hasnaș, care a deținut moșii în câteva sate, unul din care a fost Hăsnășenii Mari (pe atunci Asnașeni)
  • Cum a evaluat în timp fanfara „Hasnaș”, atât la nivel local, național, cât și internațional?
  • Într-adevăr, pe parcursul acestor 10 ani de activitate, fanfara „Hasnaș” a câștigat un nume sonor în lumea muzicii. Faptul că am devenit atât de renumiți a fost grație unei munci dedicate, ore în șir și zile de repetiții, căci succesul nu vine atât de ușor. Aș vrea chiar să mă opresc la unele momente. Mă aflam în municipiul Bălți, când s-a apropiat o pereche de mine, spunându-mi: „Bună ziua! Felicitările noastre! Știm că nu ne cunoașteți, dar noi suntem fanii orchestrei de fanfară „Hasnaș”, știm că sunteți dirijorul acestei orchestre, urmărim cu drag toate postările dvs. de la concerte și apreciem enorm tot ce faceți. Sunteți o orchestră de fanfară îndrăgită de toți. Cine poate să nu cunoască fanfara „Hasnaș”? Noi tot timpul dăm like-uri, vă felicităm și vă urăm mult succes”. Acele cuvinte spuse de oameni necunoscuți, m-au sensibilizat la maximum. Evident, că astfel de momente, îți dau curaj, și este deosebit de plăcut când auzi cuvinte frumoase, când lumea te cunoaște. Acum suntem deja cunoscuți și peste hotare, mai ales în România, unde am avut prilejul să participăm la numeroase concursuri și festivaluri. Ba mai mult ca atât, pot afirma că mai mult am concertat în România decât aici, acasă. Este un pas înainte pentru colectiv, deoarece acolo copiii au fost și remunerați, stimulați financiari, bucurându-se și de cadouri, de cazări la hotele de cinci stele, fiind deserviți în restaurant, văzând și altă lume, nu doar localitatea de baștină. A fost o bună șansă de a ieși în evidență, de a simți gustul succesului și acolo, unde  nimeni nu te cunoaște. Într-un cuvânt, posibilitatea de a face lucruri frumoase, evoluând la cele mai prestigioase concursuri și festivaluri, este întotdeauna binevenită. Ce vis mai frumos ar putea avea niște copii de la țară, în fața cărora s-au deschis atâtea oportunități, grație talentului și numelui, pe care l-am câștigat prin muncă?
  • Desigur, ca aveți un repertoriu bogat și variat, ce cuprinde diverse genuri de muzică, dar care piese, în opinia dvs, se bucură de o apreciere deosebită din partea publicului?
  • Să știți că, de câte ori mergem la spectacole suntemnevoiți să schimbam repertoriul spontan, orientându-ne după preferințele publicului spectator. Publicul mai tânăr iubește mai mult rock, pop, jazz, publicul în etate preferă mai mult muzică populară, muzică retro. Întotdeauna încercăm să ne adaptăm, reconectându-ne la genul de muzică preferat, ca să lăsăm publicul satisfăcut. Deci, suntem întotdeauna pregătiți de a modifica programul, în caz de necesitate, acoperind toate preferințele. Cred că avem în repertoriu mai bine de 200 de piese de diverse genuri.
  • Vă mulțumesc mult pentru acest interviu și vă doresc și în acest an 2025 mult succes! Ca dirijor al fanfarei „Hasnaș”, vă doresc să câștigați cât mai mulți fani, evoluând pe scenele mari, pentru a duce faima muzicii de fanfară peste tot în lume!
  • Și eu vă mulțumesc și vă doresc multă sănătate și un an nou fericit!

Elena-Gabriela ȘTIRBU, membră HTSJ, Centrul de Creație a Copiilor Drochia


Articolul precedentCentrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „ANA” – „Puterea Relațiilor” este primul pas spre un an de succes!
Articolul următorSfântul Vasile: obiceiuri și superstiții
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.