Ameninţă cu proteste dacă nu primesc salariile

0
20

Vocile angajaţilor SA „Drumuri Soroca” au fost auzite de administraţia întreprinderii, în cadrul unei adunări a angajaţilor, după ce aceştia au organizat un protest ad-hoc în stradă.

La 10 martie, Vitalie Moraru, directorul SA „Drumuri Soroca” s-a întâlnit cu colectivul întreprinderii într-o şedinţă. Oamenii i-au spus direct conducătorului care sunt obiecţiile şi cerinţele lor, printre cele mai importante: achitarea salariilor „cu ţârâita” în ultima vreme, lipsa salariilor pentru lunile ianuarie şi februarie, concediile „obligatorii” din cont propriu. Drumarii spun că nu mai pot tolera situaţia, deoarece nu reuşesc să-şi întreţină familiile, iar mulţi dinte ei nu pot achita rata dobânzii pentru creditele bancare. Muncitorii s-au arătat nemulţumiţi de felul în care este gestionată activitatea întreprinderii de la schimbarea conducerii, după care s-a schimbat spre rău şi situaţia financiară şi atmosfera în colectiv, spun ei.
La rândul său, directorul întreprinderii susţine că achitarea salariilor este un obiectiv prioritar pentru administraţie, dar că în prezent întreprinderea nu are bani, iar debitorii nu se grăbesc să facă transferuri pentru serviciile prestate de SA „Drumuri Soroca”. Mai mult, contul întreprinderii actualmente este blocat, afirmă directorul. „Dacă primim transferuri, imediat achităm salariile” a menţionat Vitalie Moraru. În context, domnul Moraru a spus că şi Consiliul raional Soroca (CR) are o datorie de circa 4 milioane lei, faţă de această întreprindere şi că aceşti bani ar salva situaţia, dacă autorităţile raionale ar achita pentru lucrările executate.
O altă şedinţă la SA „Drumuri Soroca” a avut loc marţi, 15 martie. De această dată, a participat şi Mihai Mâţu, preşedintele raionului Soroca. „Sunt datorii din anul 2015, car s-au format în urma efectuării lucrărilor de reparaţie a drumurilor şi neonorarea de către CR a contractului. Faptul este cauzat de lipsa transferurilor sau, mai bine zis, a datoriilor de la bugetul naţional către bugetul CR, în sumă de circa 15 milioane lei. O parte din aceşti bani, 2,9 milioane lei, sunt acele datorii a CR către SA „Drumuri Soroca”. Am avut o discuţie cu colectivul, am explicat situaţia. CR, în măsura posibilităţilor şi a condiţiilor actuale, îşi onorează datoria, în aşa mod, în care o putem face astăzi” a menţionat preşedintele raionului, pentru televiziunea locală.
Drumarii spun că sunt la limita răbdării şi, în cazul în care nu-şi primesc salariile cât de curând, aceştia amenință că vor protesta în stradă şi vor bloca unul dintre trasee. La întreprinderea SA „Drumuri Soroca” activează circa 200 persoane.

Articolul precedentInvestiţii capitale în Soroca: opiniile cetăţenilor
Articolul următorRefugiații, migranţii şi finanţarea externă…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.