Ajutor de urgență pentru romii fără ocupație din Soroca. Ce le-a propus primarul

0
399
Peste 150 de romi fără ocupaţie din Soroca iau parte la curăţenia oraşului şi la alte activităţi în folosul comunităţii, în schimbul ajutorului social primit de la Primărie. Mulţi dintre ei au rămas fără un venit în timpul pandemiei şi acum autorităţile încearcă să îi ajute. Statisticile arată că, în Republica Moldova, aproape 90 la sută dintre romi nu au un loc de muncă, în general din cauza lipsei studiilor sau a discriminării, transmite tvrmoldova.md

   Până la pandemie mulţi romi din Soroca făceau comerţ cu amănuntul. Unii nu au reuşit să-şi reia activitatea astfel că au rămas fără niciun venit. Pe alţii, aceeaşi pandemie i-a lăsat fără locurile de muncă din străinătate şi i-a obligat să se întoarcă acasă. Ca o soluţie de urgenţă, autorităţile locale le pot oferi ajutorul social în schimbul căruia trebuie să lucreze câteva ore pe zi în folosul comunităţii.

   „De la primărie ni-o dat să lucrăm că primim bani pe statutul social. Facem curătenie si pentru noi ca orasul să fie frumos. Nu-i ruşine, când umbli cu cerutul e rusine nu şi când lucrezi.”… „Noi mulţumim pentru asta că trebuie să lucrăm, să primim nişte bani, că dacă nu lucrezi nu mânânci, lucrezi, mănânci.”… „Mulţumim lui Dumnezeu şi pentru asta, trebuie de muncit unde trăim.”… „Noi lucrăm să primim bani să avem cu ce să hrănim copiii, familia noastră.”

STELIANA IAMANVERDIEVA, mediator comunitar: „Avem 150 de persoane rome inregistrate la Agentia Fortei de munca, mergem la domiciliu şi îi scoatem la muncă. Până acum ei nu primeau nici un ajutor, acum pentru orele care le muncesc în folosul statului primesc bani.”

LILIA PILIPEȚCHII, primar, municipiul Soroca: „A fost un proces complicat, se împotriveau, dar până la urmă cu argumentele necesare i-am convins că pentru a primi ajutor e nevoie de a munci în folosul comunităţii. Au înţeles şi zi de zi muncim pentru o comunitate mai curată.”

Anul trecut a fost adoptat un program naţional de susținere a populației de etnie romă. Conform documentului, autorităţile îşi propun ca, până în 2025, 20 la sută din romii care acum nu au activitate să fie încadraţi în campul muncii.


Articolul precedentSoroceanul Ghenadie Mâra a fost numit vice-președinte al Curții de Apel Chișinău
Articolul următorMama și fiica – asistente medicale într-o echipă
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.