Agricultorii au obținut o recoltă bună de cereale, dar sunt nemulțumiți de prețul de comercializare

0
74

Deși majoritatea fermierilor din țară se bucură de o roadă bogată de cereale în acest an, aceștia se arată nemulțumiți de prețul de vânzare a cerealelor, au precizat șefii direcțiilor raionale de resort la ședința online cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. Totodată, unele localități din sudul țării se confruntă cu fenomenul secetei.

În acest an, fermierii au obținut o recoltă bună la culturile cerealiere de grupa I, spune șefa direcției raionale Agricultură și Alimentație publică din Soroca, Alina Andriuța. Potrivit acesteia, au fost deja recoltate toate cerealele, iar agricultorii au început să prelucreze terenurile pentru semănatul de toamnă.

„La Soroca, în campania de recoltare am avut 19.867 de hectare de culturi cerealiere și rapiță. În acest an, grâul a fost cultivat pe 12 mii de hectare. S-a obținut în mediu 4,9 tone la hectar. Aș spune că rezultatele sunt bune. Săptămâna trecută practic s-a încheiat recoltarea, iar azi avem evenimentul ultimul snop”, a declarat Alina Andriuța.

Șeful secției Agricultură a raionului Cahul Vasile Raru a vorbit despre cât de greu le este agricultorilor din sudul țării să facă față creditelor, din cauza roadei mici la culturile cerealiere.

„La culturile cerealiere situația nu-i prea bună, aș zice eu, fiindcă din primăvară în lunile martie-aprilie am avut precipitații destul de bune, dar la sfârșitul sezonului de recoltare producția practic a fost compromisă”, spune Vasile Raru.

Ca soluție, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a îndemnat agricultorii să se asocieze și să creeze cooperative pentru a gestiona mai eficient bugetele.

„La nivel de raioane trebuie de promovată asocierea. Nu fiecare trebuie să-și cumpere tractoare și combine, trebuie să fie create cooperative. Ce înseamnă 2,7 tone de grâu la hectar. Asta e roadă? Ce înseamnă 5 tone de porumb? Asta e roadă cu care să-ți faci calcule și să întorci banii la bancă? Nu este productivitate”, punctează Vladimir Bolea.

Cu toate că au obținut rezultate mai bune față de anii precedenți, agricultorii se plâng că prețul de vânzare este mult prea mic. Șeful secției Agricultură și Alimentație din raionul Căușeni, Pavel Curus, a precizat că fermierii așteaptă un preț mai bun pentru a-și comercializa roada.

„Elevatorul, care procură și depozitează cereale de grup I propun un preț de doi lei și 80 de bani pentru grâul alimentar. Problema cele întâlnite de agriculturi țin de piața de desfacere, care este una plină de cereale. Sunt preșuri mici și până când așteptăm noi prețuri”, susține Pavel Curus.

Amintim că, anterior, reprezentanții ministerului de resort au estimat că în acest an Republica Moldova va recolta peste 1,2 milioane de tone de grâu, de două ori mai mult decât este necesar pentru asigurarea securității alimentare a țării. Totodată, până la 800 de mii de tone de grâu ar urma să fie exportate, la un preț de 4 lei per kilogram.

sursa: radiomoldova.md

Articolul precedentCei mai harnici agricultori din Soroca premiați de către Consiliul Raional / VIDEO
Articolul următorDrochia vă invită la 19 august la Ziua Tineretului
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.