În fiecare an, pe 16 noiembrie, oamenii din întreaga lume marchează Ziua Internațională a Toleranței. Această zi ne reamintește cât de important este să ne înțelegem și să ne respectăm unii pe alții, să dialogăm și să colaborăm indiferent de cultură, civilizație sau origine. Scopul ei principal este să combată violența și ura, încurajând atitudini de acceptare și cooperare.
Astfel Centrul Raional de Asistență Psihopedagogică (CRAP) și Structura Teritorială de Asistență Psihopedagogică Soroca, a organizat astăzi în parcul Grigore Vieru, o campanie de sondaj și conștientizare a opiniei publice, având ca temă „Ce este toleranța?”.
Nadejda Curoșu, psiholog în cadrul Structurii Teritoriale de Asistență Psihopedagogică: „A fi tolerant înseamnă a accepta, a accepta diversitatea, înseamnă a fi bun cu ceilalți și ajuta ca să se descurce în mod individual acolo unde este el. A fi tolerant înseamnă a fi special, înseamnă a fi unic, fiindcă nu fiecare dintre noi poate să manifeste această calitate.”.
Oxana Indricean, șefa Structurii Teritoriale de Asistență Psihopedagogică: „Marcarea acestei zile este foarte importantă deoarece în așa mod venim cu un mesaj pentru lumea care ne înconjoară cu îndemnul să fie mai bun cu ceilalți, să respecte drepturile fiecărui, să fim atenți cu cei care sunt mai slabi ca noi, mai triști ca noi, cei care sunt mai puțin implicați în o viață activă și poate au mai puțină dispoziție. Să facem așa ca copiii noștri să observe lucrurile acestea și să fie dezvoltate competențele de a avea un comportament tolerant față de cei care ne înconjoară, pentru că în fiecare familie este o bunică bătrână, o rudă care este diferită la chip, la starea sănătății și ar fi bine să educăm prin adulți copii ca să fim mai toleranti și mai prietenoși.”.
Veronica Mandric, pedagog în cadrul Structurii Teritoriale de Asistență Psihopedagogică: „A fi tolerant înseamnă în primul rând, a accepta diversitatea și indiferent de vârstă, religie, abilități, competențe, culoarea pielii, trebuie să fim toleranți unul față de altul. Probabil că toleranța trebuie să înceapă din copilărie, a educa copiul de mic ca în maturitate deja el să dețină această competență sau această abilitate. Acceptarea vine din sufletul fiecăruia. De fapt, acceptarea vorbește despre tine însuți și vorbește despre cum acționezi, cum accepti și cum interacționezi cu oamenii.”.
Toleranța, explicată simplu, înseamnă să acceptăm și să apreciem diversitatea culturală și convingerile diferite ale celor din jur. Este o atitudine care sprijină drepturile fundamentale ale omului, democrația și statul de drept.