La finele lunii martie a fost lansat Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112 (SNUAU), care este activ inclusiv în raza raionului Soroca.
112 este numărul unic pentru apelurile de urgență activ în toate statele membre ale Uniunii Europene. Funcționează în regim non-stop și poate fi apelat absolut gratuit de fiecare cetățean de pe telefonul fix și mobil.
Astfel, apelarea numărului 112 reprezintă o cale rapidă de a comunica cu dispeceratele de urgenţă: Serviciul Pompieri, Serviciile Medicale și ale Poliției.
Potrivit lui Sergiu Plitoc, șef Direcție, Serviciul resurse umane din cadrul DSE Soroca, unul din avantajele acestui serviciu este diminuarea timpului utilizat la chestionarea persoanei care solicită ajutor. “Deci timpul de comunicare la telefon se reduce de la o minută și câteva secunde la maxim 40 de secunde, în dependență de specificul solicitării. De obicei, în cazurile excepționale oamenii confundau cele trei numere de telefon a serviciilor specializate. Acum apelul va fi recepționat de toate cele trei servicii concomitant, și preluat dacă este cazul, de echipa de intervenție”.
Actualmente serviciul 112 este în regim de testare până în luna iunie. DSE Soroca informează că activează în continuare și serviciile 901 (Pompieri ), 902 (Poliția) și 903 (Asistenţa medicală urgentă).
Menționăm că numărul a apărut la inițiativa Suediei, în urma deciziei Consiliului Europei din 29 iulie 1991, scopul căruia este de a interveni prompt în situații de urgență și de a oferi asistență calificată după necesitate.
Conform Planului de Acțiuni privind Implementarea Serviciului Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112 (Anexă a H. G. nr. 241 din 03.03.2016) Serviciul 112 va deveni funcțional începând cu luna iulie a anului curent.
Potrivit legii, chemarea intenționat falsă a serviciilor specializate (pompieri, poliție, ambulanță) se sancționează cu amendă de la 13 la 30 de unități contravenționale sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 40 la 60 de ore. Sancțiunea este prevăzută în articolul 342 din Codul Contravențional al Republicii Moldova. Potrivit 112.md, amenda ajunge până la 1500 lei.