Prin ce este periculos Omicron? Cinci întrebări importante despre noua tulpină a COVID-19.

0
297

Din nou aceleași restricții: închiderea granițelor, lockdown, învățământul online?, Este omicron mai periculos decât Delta?, Ce simptome prezintă persoanele infectate cu tulpina omicron?, Este nevoie de noi vaccinuri sau cele existente deja sunt de-ajuns? și De ce noua tulpină a fost depistată în Africa?, sunt întrebările la care am căutat răspuns.

  1. Din nou aceleași restricții: închiderea granițelor, lockdown, învățământul online?

– Da, granițele se închid, dar nu deplin. De exemplu Rusia, începând cu data de 28 noiembrie a interzis accesul în țară a cetățenilor care au viză de reședință în Republica Sud-Africană (RSA), Botswana, Lesoto, Namibia, Zimbabwe, Madagascar, Esvatini, Tanzania și Honkong… Japonia este închisă, începând cu data de 30 noiembrie, pentru toată lumea, din cauza noii tulpini, a declarat premierul Japoniei Fumio Kisida… Israelul a fost închis pentru două săptămâni. Începând cu data de 29 noiembrie, în țară pot reveni doar cetățenii israelieni, care vor fi supuși testului și vor care vor sta în carantină… Marea Britanie, Germania, Franța, Turcia, Egipt și alte șapte țări au introdus restricții în ceea ce privește legătura aeriană cu Republica Sud-Africană, Botswana, Lesoto, Namibia, Zimbabwe, Mozambic, Zambia, Esvatini, Malavi, Italia, Cehia, Ungaria, Canada, Australia și alte șase țări interzic intrarea în țările lor a străinilor care vin din țările sus-menționate.

   Aceste restricții poartă un caracter temporar. Or, medicii nu știu de la ce se pot aștepta din partea omicronului. Persoanele venite din afară sunt testate de două ori și amplasate în carantină. Acum este important ca ministerul de resort să câștige timp pentru a face față eventualului număr mare de infectări, pentru cercetări și testare a noii tulpini.

   În rest, viața merge în ritmul ei obișnuit. Nu vor fi lockdown-uri or, Rusia și SUA, bunăoară, au declarat că acest lucru nu este necesar. Experiența anterioară a arătat că restricțiile dure aduc la mari pierderi financiare. Plus la aceasta, medicii sunt de părerea că vaccinarea populației nu va permite epidemiei să se dezvolte mai departe.

  1. Este omicron mai periculos decât Delta?

– Un răspuns foarte clar la această întrebare nu există. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu afirmă că această nouă tulpină provoacă cazuri mai grave de îmbolnăvire, decât tulpinile precedente. Mai este nevoie de ceva timp pentru a cunoaște cât de periculos este această nouă tulpină.  Un virusolog rus, Maxim Sculaciov, la fel este de părerea că este prematur să vorbim despre pericolele ascunde de omicron: „Personal nu cred că tulpina omicron ignoră, sută la sută, imunitatea căpătată în urma tulpinilor anterioare de COVID. Or, este vorba despre același coronavirus SARS-CoV2. Probabil, el s-a schimbat, dar nu esențial. Toate lucrurile vor deveni clare în curând”… La rândul său, medicul sanitar șef al marii Britanii, Chris Uitty, este de părerea că tulpina delta este mai periculoasă decât omicron.

   Pe de altă parte, medicii nu exclud faptul că, tulpina omicron este cea mai contagioasă decât precedentele, de aceea aceștia recomandă să purtăm mască și să ne vaccinăm. Specialiștii sunt de părerea că vaccinurile existente apără oamenii de complicațiile grave și de deces, în caz de infectare.

  1. Ce simptome prezintă persoanele infectate cu tulpina omicron?

– Medicul din RSA,  Angelyk Coutsee, prima a povestit despre simptomele tipice pacienților infectați cu noua tulpină. Conform afirmațiilor ei, persoanele infectate, cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani, nu erau vaccinate și prezentau următoarele simptome: oboseală pronunțată, febră și puls mărit. Cu toate acestea, gustul și mirosul nu s-au pierdut. Într-un alt caz, un copil infectat a prezentat febră și pulsul mărit, dar peste două zile s-a însănătoșit.

  1. Este nevoie de noi vaccinuri sau cele existente deja sunt de-ajuns?

– Medicii și epidemiologii din mai multe țări au ajuns la concluzia că vaccinurile existente sunt efective împotriva tuturor tulpinilor de virus. Ele oferă un larg spectru de anticorpi.  Omicron nu este un virus noi, dar o mutație a talpinelor precedente, de aceea trebuie doar să continuăm vaccinarea și revaccinarea cu preparatele deja existente. Despre aceasta a vorbit epidemiologul de la Universitatea din California, George Rezerford, dar și directorului Centrului rus de epidemiologie și microbiologie în numele lui Gamaleia, academicianul Alexandr Ghinsburg. Acesta din urmă a declarat că nu este necesar de a elabora un nou vaccin, dar este nevoie de a modifica vaccinurile existente la noua tulpină. Acest lucru s-a făcut și în alte cazuri, când era nevoie de „reprofila” vaccinurile în lupta cu noua tulpină.

  1. De ce noua tulpină a fost depistată în Africa?

– Noua mutație a coronavirusului, după cum consideră medicii, s-a produs în organismul unei persoane cu sistemul imun slăbit. Mai degrabă a fost vorba de o persoană bolnavă de SIDA, iar acest lucru se putea întâmpla în orice țară săracă

   OMS constată că, la ziua de astăzi, numai zece țări din lume au asigurat vaccinarea populației în proporție de 75 la sută. Or, în țările sărace acest indiciu este de doar două la sută. Președintele OMS, Teodor Ghebreiesus, a rămas stupefiat când a aflat că vaccinul campaniei J&J, o parte din care este produs în RSA, este exportat în Europa: „Repartizarea disproporționată a vaccinurilor este o rușine a omenirii. O astfel de strategie înseamnă că, pandemia va persista încă mulți ani, deși există premise reale de a pune sfârșit pandemiei în câteva luni”.

  Până când vaccinul nu va fi repartizat, în deplină măsură, și în țările sărace. Virusul mereu va avea condiții bune pentru apariția a noilor tulpini.  

adaptare după sobesednik.ru


Articolul precedentLa 25 decembrie la Soroca va începe Târgul de Crăciun
Articolul următorSă nu lăsăm incendiile să ne întristeze sărbătorile!
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.