Târgul Inițiativelor Cetățenești a avut loc la Soroca

0
140

  Recent, la Soroca, a avut loc Târgului Inițiativelor Cetățenești. Evenimentul a întrunit reprezentanții a șase organizații neguvernamentale din raionul Soroca și reprezintă  activitatea de finalizare a proiectului ,,Creștem noi promotori ai schimbării”, implementat de AO  Centrul de Asistență Socială „Casa Speranțelor” cu suportul financiar al Uniunii Europene și al Fundației Konrad Adenauer în cadrul programului de granturi ,,Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”.

În cadrul evenimentului, reprezentanții societății civile din satele și comunele Volovița, Bădiceni, Rudi, Șolcani și municipiul Soroca și-au prezentat inițiativele realizate pe parcursul proiectului, succesele și provocările întâmpinate în desfășurarea acțiunilor.

Amintim, că acum un an când demara proiectul menționat, unele ONG-uri aveau puțină experiență, dar majoritatea abia își începeau activitatea, iar cu sprijinul AO Centrul de Asistență Socială „Casa Speranțelor” nu doar că au prins curaj, dar au obținut multe cunoștințe în domeniul asociativ, învățînd cum să elaboreze o cerere de finanțare, să-și planifice și desfășoare activitățile, să mobilizeze cetățenii și să comunice/negocieze  cu autoritățile .

Astfel, pe parcursul unui an , ONG-urile „Șolcănița” – Șolcani, „Rostar” – Bădiceni, „Aripile Dumbravei” – Volovița, Părinți și Pedagogi „Speranța”– Rudi, ADB „Cu drag pentru Soroca” – Soroca,   „Dezvoltare Comunitară” –  Dărcăuți  au desfășurat în localitățile lor diverse activități, printre care  campanii de caritate, campanii de informare, acțiuni de salubrizare a spațiilor publice, monitorizarea activității APL etc.

Participanții  la Târg și-au împărtășit  experiența de comunicare cu  APL, de implicare a cetățenilor în procesul decizional și de soluționare a problemelor din comunitate. Majoritatea au menționat că cel mai greu este să mobilizezi oamenii, dar odată ce dai dovadă de bună organizare, transparență în activitate, capeți credibilitate și încredere și ulterior oamenii se implică mai lesne.

Activitatea a avut drept scop  transferul de cunoștințe și abilități în responsabilizarea autorităţilor şi soluţionarea problemelor identificate participativ de cetăţeni. În același timp, participantele au fost provocate nu doar să se împărtășească cu rezultatele sau experiența obținute în cadrul proiectului, dar și să facă planuri de viitor, dând dovadă că reprezintă, cu adevărat, promotrii schimbării în comunitățile lor.

Tuturor organizațiilor le-au fost decernate diplome de excelență pentru activitatea în cadrul proiectului și succesele obținute până în prezent.

De asemenea, reprezentantele AO  Centrul de Asistență Socială „Casa Speranțelor” au dat asigurări că vor sprijini și în continuare aceste organizații în vederea dezvoltării rețelei de ONG-uri active cu cetățeni responsabili, gata să se implice în viața comunităților locale.

 AO  Centrul de Asistență Socială „Casa Speranțelor”

 


Articolul precedentLumânarea recunoștinței / VIDEO / SĂ NE AMINTIM
Articolul următorIeri au fost numiți 9 secretari de stat. Află cine sunt aceștia.
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.