Vremea se răcește în următoarea săptămână, iar în unele zone valorile termice se vor apropia de zero grade, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS). Conform meteorologilor, marți, mercurul termometrelor se va ridica până al 13 grade, însă de miercuri, 11 noiembrie, valorile termice se vor încadra, pe întreg teritoriul țării, în medie între 6-11 grade Celsius, ziua, şi 1-6 grade, noaptea. Tradițional, mai frig va fi în regiunea de nord.
Frigul de afară se va îmbina cu cer variabil, preponderent însorit, fără precipitații esențiale, făcând în prima jumătate de noiembrie o „toamnă de aur” clasică. „Valorile temperaturii medii zilnice ale aerului pe parcursul lunii noiembrie pot varia în teritoriu între -10..-17ºC (1892) și +16..+19ºС (2010, 2019). Trecerea stabilă a temperaturii medii zilnice a aerului prin valoarea de +5ºC (sfârșitul perioadei de vegetație la majoritatea culturilor agricole) se înregistrează în medie între 2 şi 14 noiembrie. La sfârșitul lunii, în nordul țării se stabilește regimul de iarnă al vremii. Pentru toată perioada de măsurători instrumentale, minima absolută a temperaturii aerului a constituit în teritoriu -21,7ºC, iar maxima absolută a atins +30,0ºC”, indică SHS. Numărul de zile cu temperatura minimă a aerului ≤-10ºC constituie în medie pe teritoriu 1-2 zile, iar cel mai mare număr s-a înregistrat în anul 1993 – de la 10 zile (Dubăsari) până la 15 zile (Briceni). Numărul de zile cu temperatura minima ≤-15ºC nu depășește în medie pe teritoriu 1 zi, însă în unii ani se pot semnala 1-6 zile (Comrat, 2002).
Conform calendarului popular, a doua săptămână din Brumar are în centru sărbătoarea lui Sfântul Dumitru, numit de creștini şi Simedru. „La Simedru, prin multe locuri se termina pășunatul, se alegeau oile, se achitau cu păstorii și-i angajau pentru anul viitor. În popor se spune: „La Simedru ciobanii își caută stăpânii”. De acum și până la Sf. Gheorghe cerul este încuiat, oamenii intră în anotimpul hainelor groase, iar vietățile pământului încearcă și ele să-și găsească adăposturi cât mai calde”, indică mai multe surse.