Leul moldovenesc s-a apreciat timp de doi ani și jumătate față de toate valutele, în timp ce în 2014, 2015 și 2016 s-a depreciat și a înregistrat noi recorduri. Cursul leului merge pe carusel, ba se depreciază, ba se apreciază, ceea ce nu face bine economia țării și populației. „ De doi ani și șapte luni, leul moldovenesc continuă să se aprecieze față de valutele de referință euro și dolar. Leu începând cu ianuarie – februarie 2016 s-a apreciat cu 23% față de dolar și cu 15% comparativ cu euro. Vom asista la o ușoară deprecierea a monedei naționale, dar în alegeri vom intra cu un leul stabil”, constată economistul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță.
Conform aceleași surse, în prezent intrăm asistăm la un nou joc valutar când rezervele valutare au ajuns la aproape trei miliarde USD. Dacă nu vor fi alte șocuri, care nu pot fi prevăzute, va fi nevoie de intervenții minore. Totodată, economistul Veaceslav Ioniță susține că în luna octombrie va putea fi observat și efectul amnistiei fiscale, care va genera valută în țară. Cel mai probabil amnistia fiscală va susține piața valutară, în condițiile în care oferta de valută din partea persoanelor fizice și-a epuizat ritmul de creștere. Vom asista la două procese. O parte din agenții economici, ca urmare a ciclului electoral, preferă să procure valută din varii motive, iar alții fiind ademeniți de amnistia fiscală vor aduce valută în țară. Este greu de estimat care va fi fluxul de pe ambele părți.
În concluzie, Ioniță e de părere că cel mai probabil în luna septembrie vom asista la o ușoară depreciere a leului moldovenesc, iar BNM cel mai probabil va avea o ușoară intervenție pe piață. După acesta dacă cererea de valută va continua să crească, iar fluxurile de valută așteptate nu vor intra în țară BNM ar putea interveni pentru a intra în electorală cu un leul stabil.
(Dan AOLEI)