Companiile care scot Republica Moldova din recesiune: Top 100 exportatori și importatori din anul 2023

0
740

Este un adevăr cunoscut de toată lumea: economia Republicii Moldova nu poate ieşi din recesiune şi înregistra o creştere substanţială fără investiţii străine. Acest adevăr este confirmat o dată în plus de datele furnizate de Serviciul Vamal care arată că firmele cu capital străin deţin poziţii de frunte în topurile primilor 100 de exportatori şi importatori din Moldova. Acest lucru bucură şi întristează, în acelaşi timp. Bucură pentru că, în ciuda tuturor dificultăţilor, investitorii străini continuă să activeze şi chiar să-şi extindă afacerile în Moldova, dar întristează deoarece companiilor moldoveneşti le vine tot mai greu să facă faţă concurenţei.

Rezultatele anului 2023 arată că cea mai mare parte a exporturilor a fost asigurată de compania Floarea Soarelui SA, unul din cel mai mare holding industrial agroalimentar din Moldova, care se află pe primul loc în clasament. Compania Draexlmaier Automotive SRL a aflîndu-se în poziţia de lider în domeniul autocablaje, deținînd locul 2 în clasamentul exportatori. În acelaşi timp, compania de top a regiunii transnistrene – Uzina Metalurgică Moldovenească SA de la Râbniţa a ocupat loc 3. Potrivit experţilor, acest lucru poate fi explicat prin conjunctura nefavorabilă a preţurilor pe piaţa metalurgică internaţională.

Întreprinderea Vetropack Chișinău SA, unul dintre cei mai mari producători de sticle şi borcane de sticlă din Moldova, mai mulţi ani la rând se menţine la începutul clasamentului, în 2023 fiind pe poziţia a 14-a. Cei mai mari jucători din industria de conserve, cum ar fi Orhei-Vit SRL şi Natur Bravo SA, de asemenea, se află în top, situându-se pe locul 26 şi, respectiv, 93. Companiile din industria uşoară Tirotex IS din or. Tiraspol şi Mollltex Group SRL sunt şi ele în topul 100 de exportatori, situându-se pe locul 15 şi, respectiv, 27.

O surpriză a topului pentru anul 2023 este prezenţa companiei Knauf-Gips SRL în producerea materiale de construcție au adus-o pe locul 46. Dezamăgirea acestui top poate fi considerată căderea pe locul 100 a companiei Sandriliona SRL, care în anul 2023 a deţinut poziţia a 100-a în clasament.

Este de notat faptul că companiile vinicole, denumite şi speranţa exporturilor moldoveneşti, sunt slab prezente în topul primilor 100 de exportatori. În plus, companiile incluse în top sunt printre cele mai cunoscute în Moldova Vinăria Purcari SRL – locul 32, Vinăria Bostavan SRL – 64, Vinăria din Vale & CO SA – 71.

Top-exportatori-100-anul-2023.pdf

×
În 2023, lista celor mai mari importatori ai Moldovei este condusă compania de Lukoil-Moldova SA care deţine poziţia de lider în domeniul comerț cu combustibil. De menţionat că în lista celor mai mari 100 de importatori sunt prezenţi majoritatea jucătorilor principali în sectorul energetic și piaţa produselor petroliere din Moldova. Astfel, compania Ernegocom SA se situează pe locul 2, Rompetrol Moldova SA este pe locul 3, Petrom-Moldova SRL a urcat pe locul 7, Firma Avante SRL deţine locul 16.

De asemenea, operatorii de pe piaţa de telecomunicaţii ocupă locuri importante în top: compania Orange Moldova SA – locul 15, iar Moldtelecom SA – locul 37, Moldcell SA – locul 44. Este de remarcat faptul că o serie de companii se regăsesc atât în topul exportatorilor cât şi în cel al importatorilor. Astfel, compania de textile Asena-Textil SRL, deţine locul 59 la import, care ocupă locul 28 la export, Steinel Electronic SRL deţine locul 47 la import şi locul 21 la export, iar un jucător important în indsutria agroalimentară Oiltech SRL se află pe locul 100 la import şi pe locul 22 la export. 

Top-importatori-100-anul-2023.pdf

×
Au început să depindă mult de importuri astfel de companii ca a regiunii transnistrene – Uzina Metalurgică Moldovenească SA a urcat pe poziţia 6, distribuitor produse alimentare Moldretail Group SRL a urcat pe poziţia 12. În acelaşi timp, sunt de remarcat succesele unor companii care au contribuit la diminuarea importurilor, precum Metalica-Zuev II a coborât pe poziţia 69, JLC SA Moldova, care activează, în special, în baza materiei prime autohtone a coborât pe poziţia 79. 

Autori: Igor Goreacii, Expert în Economie și Carolina Budurina-Goreacii, Expert în Relații Internaționale


Articolul precedent“Observatorul de Nord” și Colegiul “Mihai Eminescu” își unesc forțele pentru promovarea turismului local / VIDEO
Articolul următorTinerii din Florești sprijiniți să devină lideri în comunitate / GALERIE FOTO
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.