Ministrul Energiei, Victor Parlicov, merge mâine la Sankt Petersburg, la invitația Gazprom. Este o primă vizită a unui ministru moldovean în Rusia în ultimii trei ani. Se întâmplă în contextul în care stânga Nistrului riscă să rămână fără gaze, după întâi ianuarie, când Ucraina ar putea bloca tranzitul rusesc pe teritoriul său, transmite tv8.md
„Vor fi negocieri în ceea ce privește cum asigurăm fluxul de gaze naturale către regiunea transnistreană. Domnul Parlicov când va reveni, este important să meargă domnul Parlicov”, spune premierul Republicii Moldova , Dorin Recean.
Și președintele Parlamentului, Igor Grosu susține că vizita lui Parlicov la Gazprom este importantă:
„ Trebuie să fim oameni de stat și să ne gândim la cetățenii noștri de pe malul stâng, sunt familii, sunt întreprinderi și trebuie de mers de văzut la ce acord sau negociere a ajuns partea ucraineană cu partea rusă. În cazul în care nu se ajunge la o înțelegere între Gazprom și Naftogaz, noi avem alternative, avem și alte coridoare, trasee pe care o să rezolvăm problema”.
Opoziția parlamentară, care, în pofida agresiunii ruse din Ucraina, mereu a optat pentru consolidarea relațiilor cu Moscova salută decizia guvernării de a trimite un emisar la discuții.
„ Faptul că dumnealui merge este un lucru bun, altceva este cu ce gânduri merge acolo și ce are de gând să discute și cum dumnealui vede aceste negocieri pentru ca Republica Moldova să achiziționeze surse energetice cât mai ieftin pentru că costul importă și nu doar pentru consumatorii finali, dar și pentru businesss, sectorul real al economiei. Să nu fie asta doar un simplu turism până la Sankt Petersburg și înapoi”, a spus deputatul BCS, Grigore Novac.
„ Orice discuție trebuie să aibă loc în orice domeniu cu orișicine, nu trebuie exclus nimic. Securitatea națională este mai presus ca orișice”.
Ministrul Energiei, Victor Parlicov a declarat că decizia Ucrainei de a bloca tranzitul gazului rusesc influențează și prețul gazelor la bursele europene.
„ În pofida faptului că factorii fundamentali vorbesc despre faptul că prețurile ar trebui să scadă, panica legată de 1 ianuarie continuă să împingă prețurile în sus și asta afectează și prețurile și prognozele cu care lucrează ANRE”,a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.
Ministerul Energiei precizează că riscurile se referă doar la aprovizionarea cu gaze naturale a regiunii transnistrene. Singura consecință pentru malul drept ar fi scumpirea energiei electrice pentru că centrala de la Cuciurgan nu va mia putea produce curent, iar în Uniunea Europeană acesta este mai scump cu cel puțin 20 la sută.