Oricine se poate îneca, nimeni nu ar trebui să se înece

0
64

    Este bine să știți!

Oricine se poate îneca, dar înecul întotdeauna poate fi prevenit. Înecul este brusc, tăcut și șocant, oamenii adesea nu își dau seama ce se  întâmplă până nu este prea târziu. 25 iulie este Ziua Mondială de prevenire a înecului, o zi declarată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite cu un accent deosebit de prevenirea producerii înecurilor.

Înecul  este procesul prin care se confruntă o insuficiență respiratorie prin scufundare în lichid.  Rezultatele  sunt clasificate ca deces, mortalitate și lipsa de morbiditate. Înecul este  una din principalele cauze de deces accidental, în special în rândul copiilor și tinerilor. Creșterea gradului de conștientizare și educarea publicului poate reduce semnificativ aceste incidente tragice.

FACTORI DE RISC: :Vârsta: Cele mai mari rate de înec sunt în rândul copiilor; Sex: bărbații sunt în special expuși riscului de a se îneca, cu o rată de mortalitate de două ori mai mare decât femeile; Accesul la apă este un alt factor de risc pentru înec, Dezastre de inundații reprezintă 75% din decesele prin înec.

ALȚI FACTORI DE RISC: bebelușii lăsați nesupravegheați sau singuri cu un alt copil în preajma apei; consumul de alcool lângă sau în apă; afecțiuni medicale cum ar fi epilepsia; turiști nefamiliarizați cu caracteristicile locale ale apei.

PĂSTRAȚI-I PE ALȚII ÎN SIGURANȚĂ:  Ajutați și încurajați pe alții, în special copiii, să învețe înotul și siguranța apei, tehnici de supraviețuire;   Înotați în zonele cu salvamari;  Acordați întotdeauna o atenție constantă copiilor aflați lângă apă;  Aflați cum și când să folosiți vestele de salvare, în special cu copiii; Învățați modalități  sigure de ai salva pe alții de la înec;  Învățați modalități sigure de a-i salva pe alții fără a vă pune în pericol:   Respectați toate semnele de siguranță și steaguri de avertizare.

Înecul nu trebuie să fie un accident sau o soartă. Știm că este prevenibil, folosind soluții eficiente ,cost eficiente. Secundele pot salva o viață.

Maria CERNOPĂSCAIA, medic


Articolul precedentОльга Пынтя, семейный врач: Европа — это качественное здравоохранение и пациенты, которые ответственно относятся к своему здоровью
Articolul următorMeteo, 25 iulie 2024: astăzi se așteaptă ploi și până la +24 de grade Celsius
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.