Știați că reîncălzirea cafelei accentuează amăreala datorită modificărilor chimice și descompunerii anumitor compuși?
• Compușii volatili sunt esențiali pentru a obține un gust echilibrat și complex în cafea. Odată ce aceștia sunt distruși prin reîncălzire, rămân doar compuși amari care nu contribuie la experiența plăcută a consumului de cafea.
• Chiar și o ușoară reîncălzire provocă o descompunere semnificativă a compușilor, transformând o cafea echilibrată și savuroasă într-o băutură amară și neplăcută”, scrie profesorul pe o rețea socială.
Alternative pentru o cafea perfectă
Pentru a evita reîncălzirea cafelei, specialiștii recomandă câteva soluții practice:
Preparați porții mici: Prepararea de porții mai mici de cafea vă asigură că o veți consuma proaspătă.
Folosiți termosuri de calitate: Păstrarea cafelei într-un termos bun menține temperatura și prospețimea pentru mai multe ore.
Investiți în aparate de cafea cu funcție de păstrare a temperaturii: Aceste aparate mențin cafeaua caldă fără a compromite gustul.
De ce nu ar trebui să reîncălzeşti cafeaua la cuptorul cu microunde
Reîncălzirea cafelei în cuptorul cu microunde nu este lipsită de pericole. În primul rând, cafeaua reîncălzită nu are aceeași aromă ca și cafeaua care tocmai a fost preparată. Dar, potrivit unui studiu publicat în New York Times, încălzirea cafelei în cuptorul cu microunde poate fi chiar periculoasă pentru sănătate. De fapt, în cuptorul cu microunde, căldura ajunge cu greu la „inima” băuturii. Ca urmare, doar suprafața cafelei este încălzită.
Mai presus de toate, cafeaua conține 850 de componente aromatice volatile și uleiuri naturale identificate. În aer liber, aceste uleiuri se dezintegrează foarte repede. Dacă în schimb beți cafea cu lapte sau cappuccino, aveți grijă. Proteinele din lapte din băutura pot produce bacterii după aproximativ două ore în aer liber.