Felicia Voicu: “Orice alegere pe care o faci astăzi, determină unde vei fi mâine! Eu știu exact ce am de făcut!”

0
2815

A răspuns provocării și acum se află la celălalt capăt al continentului european, la peste 3000 de km de casă. Este vorba de profesoara Felicia Voicu de la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Soroca, care, între noi fie vorba, a obținut cel mai mare punctaj dintre toți doctoranzii care au aplicat pentru acest program. 

Doctorandă la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, soroceanca noastră este unica participantă din Republica Moldova, studiind cot la cot alături de colegi de 13 naționalități din țări ca Ucraina, Azerbaijan, Georgia, Egipt, Tunisia, Vietnam, India, Nigeria, ș.a.

Sunt într-un schimb de mobilitate la nivel de doctorat (Practicas – SMP), coordonat de Universitatea din Valladolid (Spania) în parteneriat cu Universitatea de stat Alecu Russo din Bălți, în cadrul programului ERASMUS+ KA171 (ICM) pentru o perioadă de 5 luni, ne spune Felicia. În cadrul acestui stagiu de cercetare doctorală lucrez la tema tezei de doctorat Variabilitatea diafazică a cromonimelor în poezia postmodernă. Cred că ultimul an de studenție, nu putea fi mai surprinzător și mai valoros pentru cercetarea mea decât având o comunicare cu celelalte arte, aici, la Facultatea de Filosofie și Litere, în cadrul programului Estetica și filosofia artelor, unde țin să descopăr neapărat fascinanta lume a culorii din perspectiva căreia voi și aborda poezia postmodernistă din Basarabia. Avantajul personal pe care l-am avut pentru a ajunge în punctul în care sunt acum s-a datorat oamenilor care au venit în viața mea în calitate de mentori. Sunt profund recunoscătoare familiei, comunității mele de oameni buni-buni, Liceului Teoretic „Ion Creangă” din Soroca și Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți pentru tot parcursul academic la toate 3 cicluri (licență, masterat și doctorat), coordonatorului meu științific, Lilia Raciula, conf.univ.dr., alături de care mi-am început itinerarul de cercetare și care de 10 ani parcurge această cale alături de mine, care crede necondiționat în succesul meu și a cărei mentorat este worthmoney, de altfel, tuturor profesorilor care mi-au oferit susținerea, instruirea, ghidarea și inițierea avansată în acest amplu și profund parcurs de dezvoltare și formare profesională.”

Cu toate că știa ce presupune această activitate și că va fi departe de cei dragi, de casă, de activitatea obișnuită, totuși a decis să aplice și să-și încerce norocul. A fost răsplătită pe merit, iar rutina de acasă a schimbat-o pe studii temeinice, căci o așa oportunitate nu o ai în fiecare an. 

Acest schimb de mobilitate este, mai degrabă, despre când ultima dată am fost curajoasă, departe de familia mea, de „totul” meu, de tot ce înseamnă acasă, continuă profesoara. Știam că nu va fi ușor, dar nici atât de greu nu credeam că poate fi. Deși păream suficient de asumată, să fii diasporă vine la pachet cu momente extrem de dificile: bariera lingvistică, adaptarea culturală, izolarea socială, dorul de casă, sarcini academice dificile, ieșirea din zona de confort, „madre mio”. Acasă știi foarte bine ce ai de făcut, aici a urmat un fel de resetare, momentul zero dacă vreți, un alt mindset care, sunt sigură, îmi va permite să le reușesc pe toate câte mi le-am propus. Am învățat că trebuie să depășești așteptările, trebuie să fii consistent și perseverent și că aproape la fiecare răscruce din viață, renunți la ceva pentru a ajunge acolo unde îți dorești.

Deși doar temporar, Felicia Voicu este în prezent parte a diasporei concetățenilor noștri din Spania, doar că are norocul să știe că va reveni curând acasă. Acolo, în loc de muncile tradiționale în care sunt angrenați cetățenii noștri de pe alte meleaguri, are parte de altceva – acces la studii pe care nu le poate avea acasă.

Trăiesc momente de recunoștință și prețuiesc această experiență unică din viața mea, tocmai pentru ceea ce nu am crezut că pot să fiu, dar sunt, „nunca digas nunca” (niciodată să nu zici niciodată) spun spaniolii. E frumos să faci parte dintr-o comunitate academică internațională alături de alți 30 de doctoranzi din întreaga lume, să ai acces la tot fondul de carte al marilor biblioteci, să descoperi din culise limba și cultura spaniolă, să se investească în tine resurse umane și materiale, sau pur și simplu să conștientizezi că ești tu cea din RM căreia i s-a oferit această oportunitate.”

Până atunci, știe că în cele aproape două luni care au rămas, mai are multe de studiat acolo. Apoi, chiar dacă va reveni la viața obișnuită, experiența din acest program o va ajuta să vadă cu alți ochi, și anume prin prisma acestei experiențe, activitatea din Soroca.


Articolul precedentO nouă escrocherie online: „Nike” la 38 de lei
Articolul următorDuminică toate drumurile duc la “Festivalul Familiei” din Drochia / VIDEO
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.