În lupta cu seceta: cum ar putea oamenii provoca ploaia în viitor

0
188

Oamenii de știință sugerează că ar putea fi o idee bună să provoace ploaia pentru a combate încălzirea globală și a lupta cu seceta. Sună logic, nu-i așa?

Când auziți despre gazele de seră, de obicei vă gândiți la CO2 sau metan. Dar de fapt, vaporii de apă sunt cei care rețin cel mai mult căldura pe Pământ, pentru că sunt în cantități mari în atmosferă. Oamenii de știință de la NOAA (Administrația Națională pentru Cercetări Oceanice și Atmosferice din SUA) au propus să fie redusă cantitatea de apă din stratosferă, situată între 11 și 50 de kilometri deasupra pământului.

Cum? Ei bine, una dintre idei ar fi să fie dispersate particule foarte fine în aer la înălțimi mari. Aceste particule ar servi ca nucleu pentru formarea norilor și ploii. Apa colectată de aceste particule ar cădea apoi pe Pământ sub formă de ploaie, scăzând astfel cantitatea de vapori de apă din atmosferă.

Credeți că apa este transportată deja pe Pământ prin ploaie, nu-i așa? Ei bine, să știți că o parte semnificativă din ea rămâne în atmosferă, deoarece nu găsește nuclee de condensare și nu se transformă în picături de ploaie. Așa că oamenii de știință propun să fie accelerat acest proces, chiar să fie declanșat de om.

Apa ajunge în atmosferă în cantități mari în zona tropicală. Deci, cercetătorii au identificat o zonă în care ar putea să experimenteze cu această dispersie a particulelor, fără să provoace prea multe probleme oamenilor. Au ales o zonă de dimensiunea Australiei în vestul Oceanului Pacific, unde se adună multă apă în stratosferă.

Calculatoarele au arătat că, dacă ar fi dispersate aceste particule în această zonă umedă, asta ar putea să afecteze clima întregii planete. Așa că aceste planuri de inginerie planetară ar putea să răcească Pământul. Dar nu suficient pentru a compensa încălzirea globală cauzată de noi.

Aceste dispersii de particule nu e unica soluție, dar ar putea face parte dintr-un plan mai mare pentru a încetini încălzirea globală. Deși ar trebuie să fim foarte atenți, căci intervenția omului în modul în care circulă apa în jurul planetei ar putea avea consecințe pe care nici nu le bănuim.


Articolul precedent”Cine ți-a luat basma?” Femeile din Hristici ne-au arătat moda de altă dată / VIDEO
Articolul următorElevii de la Colegiul “Mihai Eminescu” din Soroca au celebrat femeia / VIDEO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.