Curele de slăbire ținute după ureche sau dietele care promit un corp perfect ne pot face mai mult rău decât ne imaginăm. Experții spun că nu soluțiile rapide sunt răspunsul.seama de riscurile la care ne supunem. Specialiștii atrag atenția că nu soluțiile rapide sunt răspunsul, notează DIGI24.
În Statele Unite, în doar un an, din 2021 până în 2022, numărul persoanelor care au adoptat o dietă sau un comportament alimentar de tip restrictiv a crescut cu 13 procente. Aceste comportamente vin cu riscuri subliniate de medici. Constantin Ciprian, medic primar Diabet și boli metabolice: „Fastingul este destul de la modă, oamenii postesc, nu mănâncă 8-10 ore, iar cel mai des efect advers este hipoglicemia severă – ai amețeli, simți că te ia cu dureri de cap, simți o foame severă, simți că se învârte pământul cu tine și la un moment dat ajungi chiar la camera de gardă.
Atunci când începi realimentarea, dacă ai avut o dietă drastică, te poți alege cu pancreatită, cu o durere drastică la nivelul abdomenului superior”. Si deficitele sunt o problemă. Constantin Ciprian, medic primar Diabet și boli metabolice: „Deficitul de vitamina D este cea mai frecventă problemă”. Lygia Alexandrescu, nutriționist: „Se ajunge la diete restrictive pentru că se mănâncă în mod excesiv, dezechilibrat din punct de vedere nutrițional. De cele mai multe ori este responsabil stresul.” Oamenii recurg la diete pentru a pierde kilograme și pentru a-și proteja sănătatea, conform studiilor Consiliului Internațional de Informare Alimentară.
SURSA: DIGI24