Pericolul din fumul de țigară. Adevăratele cauze ale apariției bolilor asociate fumatului

0
466

În Republica Moldova, mai mult de un sfert de populație este fumătoare. Chiar dacă fumatul este un obicei periculos pentru sănătate și duce la apariția mai multor boli grave, nu toți știu care sunt adevăratele cauze ale acestor afecțiuni, iar din acest motiv, apar o mulțime de mituri și preconcepții în privința acestui viciu.

De exemplu, mulți oameni consideră că nicotina este cauza principală a apariției bolilor asociate fumatului. Potrivit specialiștilor, în realitate, nicotina este substanța care creează dependență, însă bolile apar din cauza substanțelor toxice emanate în urma arderii tutunului, adică în timp ce omul fumează o țigară.

Arderea – este un proces prin care tutunul este aprins și ars la o temperatură de aproximativ 600 de grade pentru a produce fum. Oamenii de știință au demonstrat că anume fumul inhalat în timp ce o țigară arde conține aproximativ 6000 de substanțe toxice și cancerigene, precum gudronul sau monoxidul de carbon. Astfel, fumătorii se expun riscului dezvoltării unor afecțiuni grave, cum ar fi cancerul pulmonar, cancerul orofaringian, bolile de inimă sau afecțiunile respiratorii cronice. În acest context, specialiștii recomandă renunțarea definitivă la fumat, iar adulții care nu sunt în stare să lase fumatul sunt îndemnați să facă ședințe de psihoterapie sau să înlocuiască metoda de livrare a nicotinei. Există alternative care nu ard tutunul, prin urmare, nu produc gudron, iar nivelul substanțelor chimice dăunătoare este redus. Aceste produse cum ar fi dispozitivele de încălzire a tutunului, țigările electronice sau produsele medicamentoase de nicotină sunt destinate fumătorilor care nu pot renunța la țigări.

Deși nu sunt lipsite de riscuri, produsele fără fum au un mecanism prin care tutunul sau lichidul este încălzit  până la o temperatură suficientă pentru a elibera vapori cu nicotină. Prin utilizarea acestor produse, adulții pot beneficia de o experiență similară cu cea a fumatului tradițional, dar cu un impact mai redus asupra sănătății. La fel, adulții pot opta și pentru pastile, spray-uri sau pungi orale cu nicotină, care exclud procesul de ardere și fumul toxic de țigară.

Reducerea nivelului de substanțe nocive în produsele fără fum, precum dispozitivele de încălzire a tutunului și țigările electronice, a fost confirmată de mai multe instituții științifice. De exemplu, în 2018, Agenția de Sănătate Publică din Marea Britanie a publicat primul raport desfășurat privind dispozitivele fără fum. Autoritățile britanice au menționat că țigările electronice și sistemele de încălzire a tutunului sunt mai puțin dăunătoare decât țigările obișnuite, din motiv că exclud arderea, iar nivelul de substanțe chimice este redus cu 90-95%.

Datorită popularității tutunului de pentru uz oral, sinus, în Suedia incidența cancerului și a deceselor provocate de fumat, este cea mai mică din Uniunea Europeană. Potrivit statisticilor, în Moldova, aproximativ șase mii de moldoveni mor anual din cauza bolilor provocate de fumat.

sursa: nordnews.md


  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentPatentarii din Soroca despre aparatele de casă: unii spun da, alții ba…
Articolul următorPublicitate/ Genius Academy deschide tabără de vară pentru copii
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.