58 milioane de lei pentru îmbunătățirea nivelului de trai și de muncă în mediul rural

0
257
fotografie simbol

Circa 58 milioane de lei vor fi oferiți din bugetul statului, prin Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, pentru îmbunătățirea nivelului de trai și de muncă în localitățile rurale. Banii vor fi oferiți pentru realizarea a 69 de proiecte de îmbunătățire și dezvoltare a infrastructurii economice, diversificarea economiei și dezvoltarea localităților rurale, informează într-un comunicat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale.

 

Potrivit Secretarului de Stat responsabil de politicile în domeniul dezvoltării regionale și rurale, Dorin Andros, cererile de solicitare a subvențiilor în avans, pentru dezvoltarea proiectelor în localitățile rurale, au fost selectate în urma unui apel de propuneri de proiecte, desfășurat în perioada 17 februarie – 20 mai 2020.

De asemenea, oficialul a menționat că: „În total au fost recepționate 103 dosare, cu o valoare totală de circa 160 milioane de lei, iar cele selectate sunt eligibile și întrunesc condițiile pentru  finanțare. Câștigătorii urmează ca în termen de 60 de zile lucrătoare de la data primirii notificării referitoare la selectarea dosarului de finanțare, să prezinte documentele confirmative privind capacitatea de cofinanțare. Confirmarea va constitui baza semnării contractului de acordare a subvenției în avans, în caz contrar nu vor primi finanțare”.

 

Astfel, în rezultatul evaluării dosarelor au fost selectate și acceptate spre finanțare proiecte după cum urmează:

  • Măsura nr.1. Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii economice publice rurale – 20 proiecte investiționale cu suma aprobată de circa 29 mln lei.
  • Măsura nr.2. Renovarea şi dezvoltarea localităţii rurale – 48 proiecte investiționale cu  suma aprobată de circa 28 mln lei.
  • Măsura nr.3. Diversificarea economiei rurale prin activități non agricole un proiect investițional cu suma aprobată de circa 0,5 mln lei.

 

Pentru măsura 1 „Îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii economice publice rurale” și 2 „Renovarea și dezvoltarea localității rurale”, valoarea subvenției acordate va constitui 80% din valoarea investiției eligibile, dar nu va depăși suma de 3 000 000 lei. Solicitanți de subvenții în cadrul acestor două măsuri vor fi autoritățile publice locale de nivelul I.

 

Pentru măsura 3„Diversificarea economiei rurale prin activități nonagricole”, valoarea subvenției acordate va constitui 50% din valoarea investiției eligibile, dar nu va depăși suma de 1 000 000 lei. Solicitanți de subvenții în cadrul acestei măsuri vor fi atât persoane juridice, precum și fizice, înregistrate în conformitate cu legislația națională și care creează sau dezvoltă activități non agricole.

 

Notă: Dosarele au fost evaluate și selectate  în baza criteriilor de evaluare, ce corespund condițiilor Regulamentului privind acordarea subvențiilor pentru îmbunătățirea nivelului de trai și de muncă în mediul rural din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 476/2019.

Articolul precedentCNA: Doi soroceni au fost reținuți fiindcă ar fi încercat să scoată de sub urmărire un șofer beat
Articolul următor+235 cazuri noi de COVID-19 în republică, iar numărul deceselor a trecut de 600: Care este situația la Soroca
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.