21 DE FALSURI ALE ANULUI 2021

0
66

Anul 2021 s-a remarcat prin dezinformări intenționate cu scopul de a denigra unele persoane publice, structuri naționale și internaționale, însă cele mai multe falsuri și speculații au vizat infecția cu noul coronavirus și procesul de vaccinare. Portalul Stopfals.md a compilat cele mai răsunătoare dezinformări ale anului trecut, clasificându-le în funcție de tematică. Așa cum 2021 a fost un an electoral, fiind desfășurate alegeri parlamentare anticipate, unii politicieni și platformele media afiliate politic au intoxicat spațiul public cu falsuri despre oponenții politici. Site-urile cu politică editorială pro-Kremlin au continuat să disemineze mesaje anti-UE și anti-NATO, speculând că aceste structuri se implică interesat în treburile interne ale țării noastre și pregătesc atacuri împotriva regiunii transnistrene. În al doilea an de pandemie, cele mai multe falsuri au vizat totuși infecția cu noul coronavirus și procesul de vaccinare, dezinformările fiind promovate de adepți ai teoriilor conspirațiilor, politicienii populiști, dar și de platforme cu profil religios.

Campania electorală – perioadă propice pentru denigrări și falsuri politice

 1. FALS: Maia Sandu s-a pronunțat pentru construcția de către Ucraina a hidrocentralei pe Nistru 

După vizita oficială la Kiev, pe 12 ianuarie 2021, a președintei Maia Sandu, unele sursele media afiliate politic Partidului Socialiștilor au speculat că șefa statului ar susține inițiativa Ucrainei de a construi o hidrocentrală pe râul Nistru. De fapt, președinta nu a spus că susține construcția hidrocentralei de la Novodnestrovsk, ci a declarat că trebuie continuat „dialogul dintre țările noastre pentru a asigura protecția și utilizarea durabilă a râului Nistru pentru ca apa lui să servească atât generației noastre, cât și generațiilor următoare”.
2. FALS: Maia Sandu refuză să promulge legea care obligă comercianții să ofere 50% din rafturile magazinelor pentru produsele autohtone

Un alt fals îndreptat împotriva Maiei Sandu și promovat intens de media pro-PSRM anunța că președinta R. Moldova „protejează agricultorii străini” și „refuză să promulge legea care obligă comercianții să asigure pentru produsele autohtone cel puțin jumătate din rafturile magazinelor”. Însă modificările pe care nu le-a aprobat M. Sandu nu au nimic cu speculațiile vehiculate, ci se referă la interdicția impusă comercianților de a cere de la producători o reducere mai mare de 10% pentru produsele autohtone plasate pe raft.
3. FALS: Convenția de la Istanbul distruge familia tradițională și protejează interesele minorităților sexuale

În mai 2021, când s-au împlinit zece ani de la adoptarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenței împotriva femeilor şi a violenței domestice (Convenția de la Istanbul), fostul lider al PSRM Igor Dodon a afirmat că documentul impune statele semnatare să protejeze interesele minorităților sexuale. Această afirmație este falsă. De fapt, Convenția de la Istanbul recunoaște violența față de femei ca o încălcare a drepturilor omului și o formă de discriminare a femeilor, iar scopul termenului „gen” care se regăsește în textul Convenției nu este de a înlocui definiția biologică a cuvântului „sex”, și nici noțiunile de „femeie” sau „bărbat”, ci să accentueze inegalitățile și stereotipurile din societate.
4. FALS: Reducerea numărului de elevi și profesori în școli a fost cauzată de reformele în educație din ultimii zece ani

O altă dezinformare promovată de deputații socialiști în preajma alegerilor parlamentare anticipate din vara trecută a vizat sistemul de învățământ și anume că în ultimii zece ani, numărul elevilor și al studenților a scăzut dramatic din cauza reformelor în educație, realizate de guvernările pro-europene anterioare. De fapt, potrivit datelor oficiale, reducerea numărului de elevi nu a început în urmă cu zece ani, ci cu mult mai devreme, inclusiv în perioada când la guvernare se aflau comuniștii. Potrivit experților contactați de portalul Stopfals.md, reducerea numărului de elevi și studenți din instituțiile de învățământ este o consecință a migrației și a natalității tot mai scăzute înregistrate în ultimele două decenii.
5. FALS: La Frankfurt s-au dat câte 50 de euro de vot

Dezinformări au fost distribuite chiar în ziua scrutinului parlamentar de pe 11 iulie 2021. Surse media afiliate politic au publicat un articol, menționând că cetățenii moldoveni care au votat în orașul Frankfurt pe Main din Germania au primit câte 50 de euro pentru fiecare vot. Site-urile au făcut referire la un filmuleț video în care era surprinsă o discuție între câțiva bărbați care așteptau în rând să voteze și glumeau între ei. Atât deputatul socialist Bogdan Țîrdea, care a publicat pe un canal de Telegram înregistrarea, cât și sursele media care au preluat-o, afirmând că în străinătate voturile se cumpără contra 50 de euro, au interpretat gluma unuia dintre bărbații din imagine.
6. FALS: Beneficiarii de ajutoare sociale care au acasă televizor color, frigider și bicicletă vor fi amendați

După alegeri, falsurile cu tentă politică nu au contenit. Unele site-uri afiliate politic au dezinformat că deputații Partidului Acțiune și Solidaritate ar fi propus crearea Inspectoratului Social de Stat care îi va verifica pe beneficiarii de ajutor social dacă au acasă televizor, frigider sau bicicletă. De fapt, modificarea legislativă nu a creată o nouă instituție cu abilități de control, ci i-a oferit competențe noi actuale Inspecții sociale care există deja de 10 ani. Totodată, în anexa de evaluare a bunurilor familiilor care solicită ajutor social nu sunt incluse electrocasnice, precum televizor sau frigider.

7. FALS: Concediul pentru îngrijirea copilului nu se mai include în stagiul de cotizare

În aceeași cheie se înscriu și speculațiile despre modificările la Legii privind sistemul public de pensii și anume că anii de îngrijire a copiilor sau a persoanelor cu dizabilități, anii petrecuți în cadrul serviciului militar, dar și cei din perioada studiilor nu vor mai intra în calculul pentru stabilirea pensiei. De fapt, regulile standard de pensionare rămân aceleași, însă se introduce posibilitatea de pensionare anticipată. Astfel, doar în cazul pensionării anticipate, nu se vor lua în calcul anii de îngrijire a copiilor și cei ai serviciului militar, ci doar anii când persoanele au contribuit la bugetul de asigurări.

Mesaje împotriva UE și NATO pe agenda dezinformărilor pro-Kremlin
8. FALS: Ajutorul UE de 600 de milioane de euro va fi oferit în schimbul lichidării raioanelor și majorării vârstei de pensionare

Sursele media cu politică editorială pro-Kremlin, dar și unii politicieni au continuat să denigreze prin diverse mesaje false Uniunea Europeană și NATO, acuzând aceste structuri de implicare în treburile interne ale Moldovei și de impunerea „anumitor condiționalități politice”. Deputatul socialist Corneliu Furculița a mințit că UE ar condiționa alocarea a 600 de milioane de euro pentru relansarea economică a țării de „lichidarea raioanelor” și majorarea vârstei de pensionare. De fapt, banii alocați de UE sunt planificați pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere, susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, educație, reformarea sectorului justiție etc.
9. FALS: Parlamentul european interzice cuvintele „mamă” și „tată”

Un alt fals s-a referit la un ghid intern pentru angajații structurilor europene. În articole speculative se afirma că Parlamentul European (PE) interzice cuvintele „mamă” și „tată”. În realitate, glosarul de uz intern, elaborat de PE, la care se face trimitere în aceste articole, promovează comunicarea incluzivă și nu interzice, ci recomandă înlocuirea termenilor „mamă” și „tată” cu cel de „părinte”, cu mențiunea „strict în contextul formularelor administrative și al contextelor asemănătoare”.
10. FALS: Uniunea Europeană vrea să „anuleze” Crăciunul

Alt ghid, aceleași falsuri. Unele site-uri au speculat că Uniunea Europeană vrea să „anuleze” Crăciunul și să distrugă identitatea creștină a europenilor, făcând trimitere la un ghid intern de comunicare pentru angajații Comisiei Europene (CE). De fapt, în ghidul destinat strict  angajaților structurilor UE este promovat un limbaj incluziv, fiind recomandată înlocuirea cuvântului „Crăciun” cu expresia „perioadă de vacanță” pentru a nu discrimina persoanele care nu sunt adepte ale creștinismului.


11. FALS: SUA, România și R. Moldova se antrenează pentru a destabiliza situația din regiunea transnistreană

Pe lână narativele anti-UE, site-urile cu politică editorială pro-Kremlin au continuat să publice și mesaje anti-NATO. Astfel, în luna martie au fost transmise dezinformări că NATO, România și R. Moldova se antrenează pe poligonul de la Bulboaca pentru a destabiliza situația din regiunea transnistreană, pregătindu-se să atace depozitul de muniții de la Cobasna. De fapt, antrenamentele făceau parte din Planul de instruire al Armatei Naționale a R. Moldova și nu aveau vreun scop militar.
12. FALS: Forțele speciale NATO au încercat să pătrundă în regiunea transnistreană

Un alt articol în care NATO este acuzată de implicare în problemele interne ale țării noastre a fost publicat la sfârșitul anului 2021. Câteva site-uri, inclusiv cele afiliate administrației nerecunoscute de la Tiraspol au afirmat că „forțele speciale NATO au încercat să pătrundă în regiunea transnistreană”, iar pe 2 decembrie 2021 a avut loc o „încercare de a-i captura pe grănicerii transnistreni”. Aceste afirmații sunt false. Nu a existat nicio o încercare a „forțelor speciale NATO” de a „pătrunde în regiunea transnistreană”, ci au avut loc antrenamente planificate ale Grupului operativ de reacție a contingentului moldovenesc din misiunea de pacificare în preajma satului Cocieri din raionul Dubăsari. Este falsă și afirmația despre „încercarea de a captura grănicerii transnistreni”.

În anul 2021 au prevalat dezinformările despre Covid-19 și vaccinare 
13. FALS: Noul coronavirus este o bacterie și se tratează cu antibiotic

În anul 2021, adepții teoriilor conspirațiilor au inventat diferite povești despre coronavirus, dar și despre vaccinurile recunoscute până în prezent la nivel internațional. Mai mulți cititori ne-au sesizat pe platforma Semnale.stopfals.md despre o postare virală pe rețelele sociale în care se spune că noul coronavirus este o infecție provocată de o bacterie, nu de un virus, și se tratează cu antibiotice sau aspirină. În realitate, COVID-19 este provocat de un virus, iar antibioticele nu se utilizează în tratament.
14. FALS: Noua tulpină de coronavirus Delta este răspândită de vaccinuri

Un alt fals a vizat tulpina Delta a virusului. Portalul Flux.md care promovează teorii ale conspirației despre Covid-19 și vaccinare, a publicat un articol în care a afirmat că tulpina de Delta este provocată de vaccinurile anti-Covid. De fapt, vaccinurile nu răspândesc virusul, ci oferă mai multă protecție și ajută organismul să dezvolte imunitate.
15. FALS: „Elita globală” a planificat apariția noilor tulpini de Covid-19 până în anul 2023

Promotorii teoriilor conspirației au reluat dezinformările distribuite la începutul pandemiei precum că variantele virusului care provoacă Covid-19 sunt „lansate” special și planificat de unele universități și organizații internaționale. Tabelul cu „lista de lansare” a variantelor Covid-19 fost diseminată și în segmentul de limbă engleză de pe rețelele sociale, iar jurnaliștii verificatori de fapte au demonstrat că este vorba de un fals. În realitate, datele de „lansare” indicate în listă nu coincid cu datele reale când au fost descoperite variantele cunoscute ale virusului.
16. FALS: Masca de protecție conține viermi sau nanotehnologii

Falsurile au țintit și în echipamentele de protecție. În rețelele sociale a fost publicat un video, în care un bărbat anunța ca măștile de protecție ar conține viermi sau nanotehnologii. În realitate, „viermii” pe care îi vedea bărbatul erau, de fapt, scame și fibre textile.
17. FALS: Vaccinul Pfizer-BioNTech provoacă infertilitate

Unele site-uri cu profil religios și anti-vaccin au publicat articole în care afirmă că vaccinul BioNTech/Pfizer provoacă infertilitate. Această afirmație nu este susținută științific, iar până în prezent nu există niciun studiu care să confirme ipoteza.
18. FALS: Vaccinurile Moderna și BioNTech/Pfizer au fost produse „peste noapte”

Două site-uri au publicat un articol în care acuzau firmele Moderna și BioNTech că au dezvoltat vaccinul împotriva Covid-19 „peste noapte”, adică fără cercetări și testare suficientă. Și aceste afirmații nu corespund adevărului. De fapt, cele două companii farmaceutice au studiat de mai mulți ani tehnologia ARNm în tratamente pentru boli infecțioase și afecțiuni oncologice, dar și în studii pentru vaccinuri.
19. FALS: Vaccinurile împotriva Covid-19 au ucis 16.000 de oameni în SUA

Un alt fals despre vaccinuri anunța că serul a ucis 16 mii de oameni în SUA, cu trimitere la o bază de date, numită Sistemul de Raportare a Evenimentelor Adverse (VAERS). De fapt, platforma VAERS din SUA este o resursă neverificată, unde oricine poate să își expună opinia dacă a avut simptome sau alte reacții adverse după administrarea vreunui medicament sau vaccin. Altfel spus, VAERS este doar o platformă unde cetățenii își pot expune părerea despre un vaccin sau un medicament. Până în prezent, nu au existat cazuri stabilite sau dovedite când administrarea unui vaccin autorizat împotriva Covid-19 ar fi provocat direct decesul.
20. FALS: Ivermectina, medicament antiparazitar pentru animale, previne și tratează COVID-19 

În detrimentul vaccinării, unele site-uri cu profil religios promovau metode alternative de „prevenire și tratare” a infecției. Într-un articol se afirma că Ivermectina (substanță antiparazitară pentru animale) este „medicamentul miracol” care previne și tratează COVID-19. Aceste afirmații sunt false. Până în prezent, nici Administrația pentru Medicamente și Alimente din SUA și nici Agenția Europeană pentru Medicamente nu au aprobat Ivermectina pentru prevenirea sau tratamentul noului coronavirus.
21. FALS: Anticorpii naturali sunt mai eficienți decât cei obținuți după imunizarea anti-COVID-19

Anti-vaxxerii au inventat un alt motiv pentru a descuraja imunizarea împotriva Covid-19. Unele site-uri din România au publicat un articol în care se menționa că anticorpii obținuți după vindecarea de noul coronavirus oferă o protecție de până la doi ani și ajută la evitarea formelor severe, sugerând că anticorpii naturali ar fi mai eficienți decât cei obținuți după vaccinare. Potrivit medicilor, persoanele care au suferit de Covid-19 trebuie să se vaccineze, deoarece anticorpii rezultați după îmbolnăvire ar putea să nu ofere suficientă protecție în cazul unei posibile reinfectări cu o nouă tulpină.

Stopfals.md


Articolul precedentEXPLICĂM: Logică, toleranță și lucru în echipă. Cum dezbaterile pregătesc viitorii lideri
Articolul următorColinde de la Vasilcău la Concursul „Colindul și Cântecul de stea – rădăcini și tradiții”
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.